2. Dünya Türk

2. Dünya Türk-Turan Kurultayının ardından -Türk-Macar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Kavuncu: -300 bin kişinin ziyaret ettiği bu kurultay, dünyada ses getirmiştir


KÜTAHYA (A.A) - Türk-Macar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Macaristandaki 2. Dünya Türk-Turan Kurultayını 300 bin kişinin ziyaret ettiğini ve kurultayın dünyada ses getirdiğini söyledi
     Kavuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkolog ve Antropolog Andras Biro tarafından organize edilen ve 9-12 Ağustosta gerçekleştirilen kurultaya, Macar Parlamentosunun davetiyle katıldığını bildirdi.
     Kurultaya 21 devletin katıldığını ve bu devletlerin Türk bayrakları ve ortak değerler altında birleşmesinin heyecan verici olduğunu dile getiren Kavuncu, şöyle devam etti:
     21 Türk bayrağının bir arada bulunduğu bir ortamdaydık. Türklerin ortak kültürü olan bozkır kültüründeki at, ok, yay unsurları önemle vurgulanmıştı. Konuşma ve toplantılar yanında festival havasında geçen bir kurultaydı. 350ye yakın süvari birliği gösteriler yaptı. Çeşitli müsabakalar yapıldı. Özel kıyafetler giyilip eski Türk otağı ve çadırları kurularak, eski çalgı ve adetler yerine getirildi. Orada eski bir Bozkır kültürü canlandırıldı. Protokolün yanı sıra halktan da geniş bir katılım vardı. Toplam 300 bin kişinin bu festival alanını ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Aslında dilleri çok da ortak olmayan Türklerin bir araya gelmesi ve belki o eski kültürlerin verdiği yakınlıkla birbirleri arasında dostluklar, randevulaşmalar, birliktelikler oluştu.
    
     -Bu kurultay, dünyada ses getirmiştir-
    
     Kavuncu, henüz ikincisi yapılmasına rağmen kurultayın etkinliğinin kısa sürede arttığını gözlemlediğini söyledi.
     Başlangıca göre pek çok ülke tarafından ilgiyle bakılan ve desteklenen kurultayın gittikçe daha çok ülke ve kalabalıkların bir araya geldiği bir platform halini aldığına dikkati çeken Kavuncu, 300 bin kişinin ziyaret ettiği bu kurultay, dünyada ses getirmiştir. Böyle bir ortak kabul, kişilerin bir niyeti olduktan sonra çeşitli ülkelerde yaşayan Türklerin birlikteliklerini oluşturabilmek mümkün olacaktır. Bu birlikteliklerden de ortak hareket ve eylemlere geçerek bunun sosyal, ekonomik, siyasi yaşamın akışlarını görebileceğimize inanıyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Selma Kocabaş / Sedat Gök
     Yayıncı: Şükran Yücel

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER