2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü


KARABÜK (A.A) - Sulak alanların, dünyanın yüzde 70i su olmasına karşın, tüm dünya için içilebilir su miktarının, kaynakların yüzde biri olduğu bildirildi.
     Karabük Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünden 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, Türkiyenin sulak alanlar açısından Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine göre zengin sayılabilecek bir konumda olduğu belirtildi.
     Açıklamada, içinde bulundukları yüzyılda, dünya sulak alanlarının yüzde 50sinin sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanımlar ve yapılaşmalar nedeniyle yok edildiğinin vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
     Sulak alanlar, ekonomik bir değerdir. Sulak alanların kaybı, çevresinde yaşayan yerel halkın geçim kaynağını da yok edeceğinden, ülke insanının geleceğini tehdit edecektir. Sulak alanlar, uygarlıkların beşiğidir. İlk uygarlık gelişimi olan Mezopotamya ve Anadoludaki ilk yerleşimler, sulak alanlar çevresinde kurulmuştur ve tarihsel önemleri vardır. Sulak alanlar, taban sularının zenginleşmesini sağlar.
     Dünyanın yüzde 70i su olmasına karşın, tüm dünya için içilebilir su miktarı, kaynakların yüzde 1idir. Bu bilimsel gerçekler ortada iken sulak alanlarımızdaki su kaybının, taban sularımızın yok oluşunu tetikleyeceği unutulmamalıdır. Hızlı nüfus artışı ve kişi başına düşen tüketim miktarındaki olağanüstü artış, plansız sanayileşme ve ranta yönelik alınan politik kararlar, hükümetlerin ve insanların doğal kaynaklar üzerindeki baskısını arttırmakta, sonuçta yaşam kalitesinin düşmesine ve doğal alanlarımızın yok olmasına neden olmaktadır. Sulak alanlarımızın korunmasının hepimiz için güzel ve artan bir hayat kalitesi sağlayacağının altı çizildiği bu günde, toplumun her kesimi ile gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünyanın bırakılması için el birliği içerisinde sulak alanlara gereken önemin ve titizliğin gösterilmesini ümit ediyoruz.
    
     Muhabir: Ahmet Özler
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER