10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü -Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin: -Bir kamu hizmeti olan ve toplumun bilgilendirilmesinde ve aydınlanmasında öncülük görevi üstlenen gazetecilik sektörünün Anadolu ayağını oluşturan


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Çetin, Bir kamu hizmeti olan ve toplumun bilgilendirilmesinde ve aydınlanmasında öncülük görevi üstlenen gazetecilik sektörünün Anadolu ayağını oluşturan Anadolu basını yaygın basın kuruluşlarının sürekli olarak gölgeleme girişimlerinden dolayı bir takım haklardan mahrum kalmaktadırdedi.
     Çetin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, yerel medyanın Anadolunun sesi olduğunu belirterek, gazetecilerin halkı bilgilendirmek için fedakârca çalıştıklarını, gazeteciliğin özveri isteyen bir meslek olduğunu belirtti.
     Kırıkkalenin yerel basın kuruluşları bakımından şanslı bir Anadolu kenti olduğunu ifade eden Çetin, şunları söyledi:
     İlimizde mahalli bir televizyonun olmamasının eksikliğini her fırsatta hissediyoruz. Yerel gazetelerin ve radyoların fedakarca yayın yaparak ilimizin sesi ve kulağı olmaya gayret göstermektedirler. Kırıkkale basını kendi alanında yaptığı yeniliklerle Kırıkkalede yerel basın kültürünün halk ve kurumlar bazında gelişimine ve kabul görmesine büyük katkı sağlamıştır. Yerel gazetelerin sürekli olarak daha iyi bir gazete yayınlamak için adeta yarış içindedir. Baskı sistemlerini geliştirerek daha çağdaş bir mahalli gazete sunmanın gayreti verilmektedir. Kırıkkalemiz yerel basın bakımından zengin bir o kadarda basına duyarlı bir okuyucu ve dinleyici kitlesine sahiptir. Mahalli gazeteler aynı zamanda ilimizin yazılı arşivi konumundadır. İlimizde 13 Mahalli gazete, 6 mahalli radyo bulunmaktadır. Bu gazetelerin değişik departmanlarında yaklaşık 150- 200 kişinin istihdam edildiği bir gerçektir.
     Çetin, Kırıkkale basınının bir çok imkansızlıklara ve sıkıntılara rağmen bünyesinde sürekli olarak yenilikler ve yatırımlar yaparak, devletine ve milletine sevdalı, Atatürk ilkelerini yürekten benimsemiş, Cumhuriyetine kalpten bağlı, geçmişine saygılı Anadolu ruhunu koruyan yayın politikasını sürdürdüğünü bildirdi.
     Gazetecilik mesleğinin günün 24 saatinin 18inde devam eden ender meslek olduğunu vurgulayan Çetin, 12 saat haber merkezi, ardından 2-3 saat montaj ve baskı yaklaşık 3-4 saat dağıtım servisi olmak üzere fedakarlık içinde yapılan bir meslektir. Buna paralele olarak da giderleri artmaktadır. Bir kamu hizmeti olan ve toplumun bilgilendirilmesinde ve aydınlanmasında öncülük görevi üstlenen gazetecilik sektörünün Anadolu ayağını oluşturan Anadolu basını yaygın basın kuruluşlarının sürekli olarak gölgeleme girişimlerinden dolayı bir takım haklardan mahrum kalmaktadır. Yerel gazeteciliğin gelişmesi yaygın basın tarafından pek istenmemektedir. Anadolu basını yöneten ile yöneticiler arasında bir köprü vazifesi görür.
     Günümüzde medyanın sadece gündemi yansıtıp onu temsil etmekle kalmayıp, aynı zamanda topluma yön verdiğini ifade eden Çetin, şöyle konuştu:
     Politik, toplumsal ve gündelik hayata dair neredeyse tüm bilgilenmemizi medyadan aldığımız bu çağda, onun gücü ve işlevleri yadsınamaz. Medyanın yapısı ve işlevleri üzerine, tüm toplumsal mekanizmaların ve kurumların özellikle siyaset ve akademinin, büyük bir duyarlılıkla düşünmesi gerekmektedir. Dev bir sektör olarak karşımıza çıkan medya içerisinde; elbette yerel basının çok önemli bir yeri vardır ve en önemli demokratik potansiyel odağıdır. Yerel gazetecilik neden önemlidir- Sorusunun en basit yanıtı; kitleye seslenebilme ve kitlelerin seslerini duyurabilmeleridir, diyebiliriz. Bu temel unsur bütünüyle yerel gazetecilikte bulunur. Popüler kültürün temelini oluşturan kurumda, yine yerel medyadır. Kitleye dönük gazetecilik anlayışının birebir yansıması olan yerel gazeteler, demokrasinin vazgeçilmez bir aracıdır. Aynı zamanda yerel medya, yaygın medyanın ayaklarıdır. Yerel medya demokrasinin atar damarıdır.
     Demokrasinin köklü olarak yerleşmesinin tek yolu da, yerel medyanın güçlü olmasından geçmektedir. Bu bağlamda demokrasinin yaygınlaşması, yine yerel medyanın gücü oranında gerçekleşebilecektir. Bunun için belirli zamanlarda yerel ve ulusal medya ve diğer paydaşları, bir araya gelerek yeni gelişmeler ve değişimler hakkında zaman zaman bilgilenmek ihtiyacını hissetmektedir. Bunu da başarıyla mesleki eğitim seminerleri, çalıştaylar ve benzeri aktiviteler düzenleyerek göstermektedir. Günümüzde medya üzerinde hissedilen siyasi, toplumsal ve ekonomik baskı ve dayatmaların ortadan kalkması, demokrasinin işlerlik kazanmasına da yardımcı olacak, Diğer bir deyişle arzulanan -Özerk Medya- kavramı insanların beyinlerinde yer edecektir.
     Çetin, gecesini gündüzüne katarak fedakarca çalışan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladığını bildirdi.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER