Yeniden Refah'ın oy patlaması sadece bir sürpriz miydi?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Nisan 5 2024
Yeniden Refah Partisi, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde yüzde 6,19 oyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ardından üçüncü parti oldu.
Yeniden Refah'ın oy patlaması sadece bir sürpriz miydi?
Parti, Türkiye çapında bir büyükşehir (Şanlıurfa), bir il (Yozgat), 39 ilçe ve 24 belde belediyesi kazandı.

Geçen yılki seçimlerde Cumhur İttifakı'nın parçası olan, yerel seçimlere ise tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla katılan Yeniden Refah, neden ve nasıl güçlendi?

2018’den bu yana adım adım güçlenen parti

Yeniden Refah, Millî Görüş çizgisinin temsilcisi olduğu iddiasıyla, Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan tarafından 2018’de kuruldu.

Ancak parti, ilk yıllarında büyük bir ilgi odağı olmadı.

Örneğin kısa süre sonra kurulacak olan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin kamuoyunda görünürlüğü daha fazlaydı.

Yıllar içinde Yeniden Refah'ın; İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkması, LGBT derneklerinin varlığına itiraz etmesi, Covid-19 pandemisi döneminde zorunlu aşı uygulamasını eleştirmesi, nafaka hakkının sınırlandırılmasını savunması, sokak köpeklerinin ıslah edilmesi gerektiği konusundaki görüşleri tartışma yarattı.

Parti söyleminde "yerlilik ve millilik" vurgusu yaptı.

Bazı siyaset bilimciler bütün bu politikaları nedeniyle Yeniden Refah'ı, Batı ülkelerinde yükselişe geçen, “küreselciliği karşı yerliciliği” savunan, LGBT karşıtlığı ve aile kurumuna vurgu yapan, "muhafazakâr ve güvenlikçi" vurguları yüksek olan yeni aşırı sağ siyasetin Türkiye’deki örneklerinden biri olarak değerlendirdi.

Partiyi asıl Türkiye gündemine taşıyan ise 2023 seçimleri oldu.

Yeniden Refah’ın Cumhur İttifakı’na katılma görüşmeleri önce çöktü sonra yeniden uzlaşmaya varıldı.

Parti, seçimlere ittifakın parçası olarak ancak kendi adaylarıyla girdi ve yüzde 2,9 oranında oy aldı.

Yeniden Refah, 5 milletvekili çıkardı. Bu vekillerden biri de, Genel Başkan Fatih Erbakan oldu.

İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu Şubat ayında, "milli görüş çizgisinden uzaklaştığı" gerekçesi ile partiden istifa ederek AKP'ye katıldı.

31 Mart 2024 seçimleri öncesi de AKP ile Yeniden Refah arasında ittifak görüşmeleri oldu ancak uzlaşma sağlanama

Bu haberler de ilginizi çekebilir