Yeni seçim kanunu AYM mi taşınıyor?

AKP ve MHP'li isimlerce hazırlanan ve seçim barajının yüzde 7'ye düşmesini de içerek yeni seçim kanununun iptali konusunda yeni bir gelişme yaşanıdğı aktarıldı. Bu kapsamda harekete geçen platform üyelerinin söz konusu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) Ortak imzayla gidilmesini önerdiği belirtildi.

SHABER3.COM

AKP ve MHP'li isimlerce hazırlanan ve tartışmaları da beraberinde getiren yeni seçim kanunu konusunda yeni bir gelişme yaşandığı ifade edildi. Bu kapsamda Seçim Güveliği Platformu üyelerinin söz konusu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) Ortak imzayla gidilmesini önerdiği belirtildi.
Cumhur ittifakının geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edilen seçim kanunu değişiklik yasası hakkında açıklama yapan Seçim Güveliği Platformu, “Antidemokratik seçim kanununun iptali için görev: Birlikte AYM’ye gitmek!” başlıklı açıklama yayımladı.

Evrensel'de yer alan habere göre Platform, üç gün süren Genel Kurul tartışmalarında aşağıdaki hususları gözlemlediklerini ifade etti:

Teklifin Komisyon ve Meclis görüşmelerinde muhalefet sözcüleri önemli açıklamalar yaptılar. Ancak, bu açıklamaların kamuoyu ile paylaşılması ve seçmen tabanına ulaştırılması için çaba harcanmadı.

Muhtarlarla ilgili maddenin (madde 13) çıkartılması, seçmen kütük işlemlerinin bir yıl önceki kayıtlar üzerinden alınmak yerine üç ay öncesine çekilmesi Meclis’te bir şeylerin değişebildiğinin göstergesi idi. Bunlar dikkate alınıp teklif iyileştirilebilir, partilerin tam katılım sağlaması ve ortak hareket etmesi ile bu antidemokratik teklifin demokratik hale getirilebilmesi için çaba gösterilebilirdi.

Genel Kurul tutanakları ve basına yapılan açıklamalar incelendiğinde muhalefet cephesinde iktidarın zaten gideceği havasının yaygın olduğu, bu nedenle değişikliklerin önemsenmediği görüldü.

Kanun tekliflerinin açık oylandığı TBMM Genel Kurulu’nda bu Teklif açık olarak oylanmadı ve bir madde hariç vekillerin elektronik oy kullanması sağlanmadı. Böylesi bir değişikliğe neden olanlar kayıtlara geçmemiş oldu.

Komisyon aşamasında 14 partinin 8’inin katılmamasına ek olarak, Genel Kurul aşamasına katılan muhalif milletvekili sayısının azlığı dikkat çekti. Bu önemli kanunda yapılacak olan değişiklikler sırasında parti genel başkanlarının Genel Kurulda bulunmaları ve oylamaya katılmaları kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından son derece yararlı olurdu.
<< Önceki Haber Yeni seçim kanunu AYM mi taşınıyor? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER