Yeni milletvekillerinin kayıt heyecanı sürüyor

Yeni milletvekillerinin kayıt heyecanı sürüyor

25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından Parlamento'ya giren milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra kayıt işlemleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmeye devam ediyor. Vekiller için oluşturulan kayıt masalarında bugün AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, AK Parti Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu ve MHP Ankara Milletvekili Şefkat Çetin kayıt yaptırdı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Süleyman Soylu, Meclisin her döneminin kutsal, şerefli ve zor olduğunu ifade etti. AK Parti olarak 13 yıl boyunca yönetimde bulunduklarını anlatan Soylu, "Biz 7 Haziran'da milli iradenin ortaya koyduğu sorumluluğa talibiz. Milli iradenin kararına son derece saygılıyız." dedi.

AK Parti'nin 10 seçimden galibiyetle çıktığını ve demokrasilerde yüzde 41 oyun azınsanmayacak bir oy olduğunu söyleyen Soylu, seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerinin olacağını kaydetti. "Yaptığımız iş, 7 Haziran'da bize verilen sorumluluğu bir şekilde yerine getirebilmektir." diyen Soylu, "Milletten çözüm üretmek için görev aldık. AK Parti'ye verilen yüzde 41 oy çözümsüzlük için değil, çözüm için verilmiş bir oydur. AK Parti bunu başarabilecek kabiliyettedir. Muhalefet partilerinin daha sorumlu davranmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Hangi partiyle koalisyon yapılacağı sorusuna ise Soylu, "Böyle bir şartımızın olması, esas itibariyle çok doğru bir başlangıç olmaz. Koalisyon görüşmelerini bağlayıcı olur." dedi. MHP'nin öne sürdüğü şartların hatırlatılması üzerine de Soylu, "Böyle bir şartın ortaya konması doğru olmaz. Eğer MHP veya CHP'ye 276'nın üzerinde milletvekili verilmiş olsaydı buna bizim söyleyecek birşeyimiz olmazdı. Bunu çok rahat ifade edebilirlerdi. Demokrasi çünkü. Milli iradenin ortaya koyduğu tablo çok nettir. Diyor ki ben hiçbirinize tek başınıza bir yeterlilik vermedim ama en önemli yeterliliği AK Parti'ye verdim." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümet kurma sorumluluğunun yüzde 60'ın sorumluluğu olduğuna ilişkin açıklaması sorulan Soylu, "Seçime giden her partinin pusulalarında kendine ait bir oyu var. Üç siyasi parti bir arada değil. Demokrasi ve siyaset halkın önünde cereyan ediyor. Halkın önünde cereyan eden meselelere böyle bakmak gerekiyor." dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Şefkat Çetin ise parti olarak ilkeler bazında hareket ettiklerini söyledi. "Ülkemize faydalı, hayırlı olacak yürütme organının oluşumunda MHP, millete hizmet için mutlaka kendisine gelen görüşmelerde, gelen arkadaşlarımızın programı, planı ne yapmak istediği sorusunun cevabına göre hareket eder." diyen Çetin, şöyle konuştu: "Devletiyle, ülkesiyle milletiyle bölünmez bütünlüğü, Anayasa içinde yürütme organının görevini yapması, devletimizin organları yasama, yürütme, yargının bağımsız olarak hayatiyetini sürdürmelidir. Ülkemizdeki hukuk, işler hale gelmelidir. Yaşadığımız vatan coğrafyası üzerindeki insanlarımızın birliğini, bütünlüğünü olumsuz etkileyecek söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Yaşadığımız süreç içinde toplumsal gerginlik insanların birlikte yaşama kültürünün zarar görmesinden dolayı toplumsal yapı gergin. Bu gerginlik sürdürülebilir olmaktan çıkmalıdır. Birlik bütünlük sağlanmalıdır. Devletin yetkili organlarında görev yapanlar anayasal sınırlara çekilmelidir. Toplumsal bütünlüğümüzü olumsuz etkileyecek, bir bölgemizi özerklik, federasyon adı altında bölge insanının huzursuz olacağı uygulamalardan vazgeçilmelidir. Kamu düzeni sağlanmalıdır. Kanun hakimiyeti uygulanmalıdır. Hukuk dışı işlemler yapan var ise bunların üzerine gitmelidir. Bunlar kamuoyuna deklare ettiğimiz prensiplerdir."

"Aritmatikler üzerinde yorum yapmak yerine ilkeler üzerinde yorum yapmak gerekir." diyen Çetin, şöyle devam etti: "Bütün siyasi partiler milletimize hizmet etmek için siyaset yapar. İktidar olduğunda da milletimize nasıl hizmet edeceğini açıklar. Ama burada ortaya çıkan aritmatik bir partinin tek başına iktidar olmasını mümkün kılmamaktadır. Anayasamıza göre bir koalisyon gözükmektedir. Önemli olan hukukun, Anayasanın devreye girdiği anda hükümet kurma yetkisi kime verilecek, yetkiyi alan kişi diğer siyasi parti liderlerine hangi teklifle gidecek? İlkeler bazında hangi noktalarda uzlaşma sağlanacak? Bunların açığa kavuşması lazım. Aritmatikler üzerinde yorum yapmak sağlıklı olmaz. Aritmatik üzerinde 20'ye yakın yorum getirebilirsiniz ama önemli olan ilkelerdir."

CİHAN
<< Önceki Haber Yeni milletvekillerinin kayıt heyecanı sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER