Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin Yeminli Gümrük Müşavirliği (YGM) sisteminin kaldırmasında yolsuzluk ve usulsüzlük açıklamasında bulunması YGM'lerin tepkisine neden oldu. Gümrük Müşavirleri, "Şayet bir yolsuzluk ve usulsüzlük yapan var ise onları tespit edip kanunen verilmesi gereken cezayı verme yerine işini düzgün yapanları zan altında bırakılmıştır." siteminde bulundu.
Gümrük Bakanı Canikli, 7 yıldır gümrüklerde iş yapan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin denetledikleri antrepolara bağımlı çalıştıklarını, bu sebeple objektif denetim yapamadıkları için YGM'lerin kaldırıldığını dile getirdi. Bakan Canikli'nin açıklamasına YGM ve Gümrük müşavirlerinden tepki geldi. 2008 yılında mevcut hükümet tarafından 4458 sayılı Gümrük Kanunun 10. Maddesine dayanılarak, bürokratik işlemlerin azaltılması, gümrük işlemlerinin daha etkin ve hızlı sürede sonlandırılması vatandaşa daha kaliteli bir hizmet vermek maksadı ile geliştirilen YGM sistemi, yine aynı hükümet tarafından ilgili kanun maddesinde herhangi bir değişiklik olmadığı halde bir gece çıkarılan yönetmelik değişikliği ile 30 gün içerisinde tamamen ortadan kaldırılacağına dikkat çekildi. YGM'lerin kaldırılmasına tepki gösteren gümrük müşavirleri, "İddiaya göre YGM'lerce yapılan yolsuzluklar buna gerekçe gösterilmektedir, halbuki yapılan yolsuzluklarda gerek YGM'lerin gerekse vatandaşların yargılanacağı kanun hükümleri, verilecek ceza tutarları apaçık bellidir." diyerek suç işleyenlerin cezalandırılması gerektiğine dikkat çekti.
"5-6 BİN KİŞİ EKMEĞİNDEN OLACAK"
YGM'lerin kaldırılması ile birlikte YGM'ler yanında çalışan 5-6 bin kişinin işsiz kalacağına dikkat çeken gümrük müşavirleri, bakanlığın sistemi kaldırma yerine denetimi artırması gerektiğine vurgu yaptı. İsmini vermek istemeyen bir YGM, usulsüzlük yapan YGM'ler yüzünden sistemi bitiren bakanlığın yine usulsüzlük yapan memurlara da bir yaptırımı olup olmayacağını sorarak şu konulara açıklık getirilmesini istedi:
"7 yıldır faailiyette olan YGM'ler, bağlı olarak çalıştıkları antrepolarda denetimleri objektif yapamadığını, gümrüklerde yapılan çok sayıdaki usulsüzlüğün sorumlusu olduğunu savunan Sayın Canikli'den aşağıdaki soruları da yanıtlamasını bekleriz;
- Son yönetmelik değişikliği ile YGM'lerden alınacak olan antrepo denetim yetkisi gümrük memurlarına devredileceği ve bu denetim boyunca ilgili memurun firmadan yemek ve yol ücreti dışında ücret alınmayacağı belirtilmiş, hal böyle iken antrepolarda görevli olarak çalışan memurların maaş haricinde mesai ve yolluk adı altında aldıkları takribi 2-3 bin lira ücretleri sakın denetimlerini yaptıkları bu antrepo sahipleri ödüyor olmasın?
- 4458 sayılı Gümrük Kanunun 228. Maddesinde belirtildiği üzere hali hazırda Gümrük ve Ticaret Bakanlığında gümrüklerde iş yapan firmaları denetlemekle görevli olarak çalışmakta olan gümrük başmüdürü, gümrük muhafaza başmüdürü, gümrük uzmanı, kontrolör, gümrük müfettişi, daire başkanı ve daha üst görevlerde en az on yıl çalışmış olanlardan, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar, herhangi bir başka kriter gözetmeksizin Gümrük Müşaviri Olabiliyorlar. Yani yukarıda zikredilen kişiler kurumlarından istifa etmeleri durumunda denetledikleri firmalara hizmet veren, firmadan iş alan, yine bu firmalardan para kazanan kişi olması denetimin şeffaflığına gölge düşürmez mi?" CİHAN