Turgut Özal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, yaşlılarda düşmenin çok sık karşılaşılan bir sorun olduğunu belirterek, düşmelerin yüzde 10'unun kafa travması, kırık gibi ciddi yaralanmalarla ve hatta ölümle sonuçlanabildiğini ifade etti. Çırak, "Bu nedenle fizyoterapinin bir parçası olarak hastaların düşmeleri değerlendirilip düşmelerin engellenmesine yönelik tedbirler alınır." dedi.
Turgut Özal Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu Ulusal Yaşlılık Sempozyumu'nda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, geriatrik fizyoterapi hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Çırak, dünyadaki yaşlı nüfusu 1900 yılında 15 milyon civarında toplam nüfusun yüzde 1'i iken, 2050'de 2.5 milyar'a ulaşacak toplam nüfusun yüzde 22'sini oluşturacağı tahmin edildiğini söyledi. Çırak, "Yaşlanmak kaçınılmaz ancak sağlıklı yaşlanmak mümkündür. Sağlıklı yaşlanma ise, bilişsel ve fiziksel fonksiyonların korunup hastalıktan kaçınma ve hayata katılımın sağlanması mümkündür." ifadelerini kullandı.
'GERİATRİK FİZYOTERAPİ YAŞLININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR'
Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çırak, geriatrik fizyoterapinin yaşlı grubun fonksiyonel düzeyini yani günlük hayatındaki yapabileceklerini artırmaya amaçladığını ve doğal olarak kişilerin yaşam kalitelerini artırdığını anlattı. Çırak, geriatrik fizyoterapi'yi, 'Yaşlı birey, ailesi ve fizyoterapist iş birliği içindedir. Kapsamlı değerlendirmede kişinin kullandığı ilaçların takibi, günlük hayatında yapabildiği aktiviteler örneğin yürümesi, merdiven çıkması, denge düzeyi gibi, kişilerin psikolojik değerlendirmesi altında zihinsel düzeyi, unutkanlık değerlendirmesi, sosyal değerlendirme kapsamında ise kişilerin sosyal ilişkileri, maddi durumları değerlendirilir' diye tanımladı.
YAŞLILIKTAKİ EN BÜYÜK PROBLEM 'DÜŞME'
Çırak, yaşlılarda en büyük problemin düşme yani denge kaybı olduğundan bahsetti. Çırak, şu ifadeleri kullandı: "Yaşlı grupta düşme çok sık karşılan bir sorundur ve bu yaşlanmanın doğal bir parçası olarak görülmemelidir. Düşmelerin yüzde 10'u kafa travması, kırık gibi ciddi yaralanmalarla ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir bu nedenle fizyoterapinin bir parçası olarak hastaların düşmeleri değerlendirilip düşmelerin engellenmesine yönelik tedbirler alınır. Fizyoterapistler, kişilere baston, yürüteç gibi yardımcı cihazların seçiminin hangisinin daha uygun olduğu hakkında ve bu cihazların kullanımı hakkında bilgi verir." CİHAN