Yargıtay: İşten atılan anneye süt izninin parası verilmez


Tahsilat sorumlusu olarak çalıştığı işyerinden atılan kadın işçi kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, doğum izin ücreti, ücret alacağı, izin ücreti, performans prim ile süt izni alacaklarının ödenmesi talebiyle işveren aleyhine dava açtı. Mahkeme, genç annenin; bebeğin 1 yaşına gelene kadar günlük 2 saatlik süt izni kullandığına dair bir bilgi ve belge sunulmadığı gerekçesiyle süt izni hakkının da bulunduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne hükmetti. Temyiz edilen davada son sözü söyleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kadın işçiye doğumdan sonra bir yıla kadar günde 1.5 saat süt izni verilmesi gerektiğine dair düzenleme olmasına rağmen süt izni verilmemesi durumunda işçiye ilave bir ücret ödeneceğine dair bir yasa maddesinin bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme kararının bozulmasına hükmetti.

İstanbul'da bir işyerinde tahsilat sorumlusu olarak çalışan kadın işçi, 2006 yılında doğum yaptı. Bir süre sonra işten kovulan kadın işçi, iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde feshedildiğini, fesih sonrası bir kısım ödeme yapıldığını ancak ödeminin eksik olup alacaklarını karşılamadığını ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, süt izni, doğum izni, performans primi, yıllık izin ve bir kısım maaş alacaklarının tahsili talebiyle İstanbul 8. İş Mahkemesi'nde işveren aleyhine alacak davası açtı. Mahkemede savunma yapan davalı işveren ise davacının son ücreti üzerinden tüm yasal haklarının ödendiğini, prim alacağı ve fazla mesai alacağı olmadığını, şirketten başkaca hiçbir hak ve alacağının bulunmadığını, savunarak davanın reddini istedi. Toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak kararını açıklayan mahkeme, davacının iş akdinin haksız olarak feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret alacağı ve yıllık izin alacaklarının davalı işveren tarafından ödendiğine dikkat çekti. Prim ödemesi ile ilgili emsal bir belge sunulmadığından bu alacaklarla ilgili talebinin reddi gerektiğine kanaat getiren İstanbul 8. İş Mahkemesi, davacının fazla mesai ücreti alacağı bulunduğu, doğumdan sonra 1 ay izin kullanıp 4 haftalık kısmını ise kullanmadığı, bebeği 1 yaşına gelene kadar günlük 2 saatlik süt izni kullandığına dair bir bilgi ve belge sunulmadığından süt izni hakkının da bulunduğu gerekçesiyle ile davanın kısmen kabulüne hükmetti.

Kararı davalı işveren avukatı temyiz etti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacı kadın işçinin 2006 yılında doğum yaptığı halde işverence süt izninin kullandırılmadığını ileri sürerek, karşılığı olan ücretlerin ödetilmesi isteğinde bulunduğuna dikkat çekti. Mahkemece verilmeyen süt izin sürelerin ücreti hesaplanarak karşılığının davacı işçiye ödenmesi gerektiği belirtilerek isteğin kabulüne karar verildiğinin hatırlatıldığı Yargıtay kararında, şu ifadelere yer verildi: "Kadın işçiye doğumdan sonra bir yıla kadar günde 1.5 saat süt izni verilmesi gerektiğine dair düzenleme, 10 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 74. maddesiyle getirilmiştir. İşverence süt izni verilmemesinin yaptırımı da, anılan yasanın 104. maddesinde öngörülmüştür. Bununla birlikte süt izni verilmemesi durumunda işçiye ilave bir ücret ödeneceğine dair bir kurala yer verilmiş değildir. Bu durumda süt izni ücreti isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

SÜT İZNİNİ KULLANDIRMAYAN İŞVERENİ BİN 478 LİRA CEZA BEKLİYOR

4857 Sayılı İş Kanunu'na göre; günlük süt izni toplamda bir buçuk saat olarak uygulanıyor. Bir buçuk saatin nasıl kullanılacağı ile ilgili karar ise tamamen sigortalıya ait olduğunu belirten uzmanlara göre; süt iznini sigortalı istediği saatlerde, isterse parça parça, isterse tamamını kullanabiliyor. Yaygın uygulamaya göre; süt izni genellikle akşam mesai bitiminden bir buçuk saat önce veya sabah bir buçuk saat sonra olarak uygulanıyor. Kamuda çalışan işçilerin süt izin süreleri ilk altı ay için günlük üç saat, ikinci altı ay için günde bir buçuk saat olarak uygulanıyor. Yasa maddesine göre süt izni 1 yaşından küçük çocuklar için kullanılabiliyor. Süt iznini kullandırmayan işverenler için idari para cezası uygulanıyor. Bebeği olan kadın işçiye süt iznini kullandırmayan işverene 2015 yılı için bin 478 lira ceza uygulanıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Yargıtay: İşten atılan anneye süt izninin parası verilmez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER