Yapı sektörü, bu sene en çok büyüyecek 3 ekonomiden biri olarak görülen Kenya için atağa kalktı. Sektör ülkeye ticari bir heyet gönderiyor.
1–4 Eylül 2015 tarihlerinde Kenya'da temaslarda bulunacak olan heyetin hedefi 2014'te 45,1 milyon dolarlık ihracatı arttırmak.
Ticaret heyeti ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, şunları ifade etti:
"Kenya'nın yapı malzemeleri ithalatı toplamda 650 milyon dolar. Sektör olarak bizim Kenya'ya ihracatımız ise gerilerde. 2013'te 55,2 milyar dolarlık bir milli gelir ile Afrika'nın en büyük 9. ekonomisi olan Kenya, Bloomberg tarafından yapılan bir tahlilde 2015'te en çok büyüyecek 3. ülke olacak. Kenya hükümetinin senede 250 bin konut yapma projesi var. Bu projeler sektör için çok önemlidir."
Kenya'nın yatırım için Afrika'nın en uygun yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Urfalılar, şöyle devam etti:
"Kenya'ya yatırım yapan firmalarımız, 125 milyonluk Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve 406 milyonluk COMESA'ya ihracat yapma imkânı elde edeceklerdir. Müteahhitlik hizmetleri alanında ülkenin bilhassa kuzey bölgelerinin kuraklık tehdidi ile karşı karşıya bulunması sulama, drenaj ve kanal inşaatları alanlarında yüklenici firmalarımıza imkânlar sunmaktadır. Kenya Sahra altı Afrika'nın 5. büyük ekonomisi olup Doğu ve Orta Afrika'ya açılan kapı konumundadır. Hem COMESA'ya hem de Doğu Afrika Topluluğu'na (EAC) üye olduğu için ülkede yatırım ve ticaret yapacak girişimcilerimiz toplam 531 milyonluk bir bölgeye gireceklerdir. Dünya ekonomik bunalımının bitimi ile Kenya'nın gelirlerinde ve alım gücünde artış olacağı, bu ülkeye olan ihracatımızın ve yatırımlarımızın büyüyeceği öngörülmektedir. İki ülkenin iktisadi ve ticari alanda kanuni alt yapının (KEK Protokolü, STA, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması gibi) tamamlanması ile ticaretin ve yatırımların daha artacağı ifade edilmektedir."
CİHAN