MANİSA (CİHAN)- Manisa'da, elektrik direklerine kurulan yapay leylek yuvalarına misafirler gelmeye başladı. Elektrik direklerine kurulan yapay yuvalar, leylekleri elektrik çarpmalarına karşı koruyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle altı ay önce başlatılan 'Leyleklerimiz Yaşasın' projesi kapsamında İzmir ile Manisa bölgesindeki çoğunluğu elektrik direklerine yaptırılan yapay leylek yuvalarına konukları gelmeye başladı. Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, beraberindeki heyetle, Şehzadeler ilçesi Hamzabeyli Mahallesi'ndeki yapay yuvaları inceledi.
Manisa Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, yapay yuvadaki amacın leyleklerin elektrik akımına kapılmalarını engellemek olduğunu söyledi. Bayrak, leyleklerin hayatını devam ettirmesi anlamında, köylerde elektrik direklerinin üzerinde bulunan leylek yuvalarının yükseltilerek onların her türlü olumsuz kazadan, elektrik çarpmasından ya da yangınlardan etkilenmesini önlemek için yapay olarak leylek platformları yaptıklarını kaydetti. Bayrak, "Böylece yuvalarını yükselterek hem elektrik çarpmasından leyleklerimizin ölmesini hem de elektrik kesintilerinin önüne geçmiş olduk." dedi.
Manisa ve İzmir bölgesinde 600'e yakın leylek yuvası bulunduğunu söyleyen Bayrak, "Ancak bu leylek yuvalarının hepsi elektrik direklerinde bulunmamaktadır. İzmir ve Manisa bölgesinde şu anda 356 tane elektrik direklerinde yuvalar bulunmaktadır. Manisa'da 127, İzmir'de ise 100 yuva elektrik direklerinde bulunmaktadır. Leylek yuvaları 6 ay içinde yaptırdığımız yapay yuvalarla yükseltildi. Altı aylık çalışmasının sonrasında yaptırılan yapay leylek yuvalarına şu anda leyleklerimiz geldi. Yuvalara yerleşti. Leyleklerimiz bizim toplumumuz için çok önemli. Özellikle kültürümüzde önemli bir değeri var. Hatta geçmişte atalarımız leylekler için bir hastane yapmışlar. Bu hastanenin bugün de Bursa'da yapımı sürüyor. Biz de bölgemizdeki Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde bölge Müdürlüğü olarak bu çalışmayı yürütmeye devam ediyoruz." diye konuştu.
Ege Bölgesi'ne leyleklerin mart ayında gelip ağustosa kadar kaldıklarını söyleyen Bayrak, Manisa'ya yılda 300 ile 500 arasında leyleğin göç ettiğini dile getirdi. Açıklamanın ardından Bayrak, yapay leylek yuvalarını inceledi. CİHAN