Yağışlı geçen kışa rağmen, Ankaralı Kızılırmak suyu içiyor

Yağışlı geçen kışa rağmen, Ankaralı Kızılırmak suyu içiyor

ANKARA (CİHAN)- 2015 Şubat ayının son günleri ile Mart ayı başında Ankara'da pek çok vatandaş şebeke suyunun koktuğundan şikayet etti. ASKİ'nin verileri de Şubat'ın 25'i ile 1 Mart tarihleri arasında Kesikköprü Barajı'ndan alınan su miktarında 'anormal' bir artış olduğunu doğruluyor. Bu tarihler arasında alınan su, günlük toplam suyun nerdeyse yarısı kadar. Yaz aylarında su yokluğundan Kızılırmak'tan su alındığını Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek açıklamıştı. Oldukça yağışlı geçen kışa rağmen Kızılırmak'tan şehre verilen yüksek orandaki su miktarı kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

2014 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sert tartışmalara sahne olan, Ankara gündemini uzun süre meşgul eden 'kirli su' tartışması yeniden gündeme geldi. Son günlerde şebeke sularının koktuğu ve kirliği göründüğüne dair vatandaşlardan yoğun şikayetler geliyor. Ağustos ayında Ankara suyunun 3'te 1'lik kısmını Kızılırmak suyunun aktığı Kesikköprü Barajı'ndan karşılayan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Şubat ayının ikinci yarısı ile 1 Mart günü şehre verilen suyun yarısı kadar miktarı yine bu barajdan aldığı ortaya çıktı. Ankara'ya günlük 1 milyon 8 bin 658 metreküp su verildiği dünülüşünce Kesikköprü'den alınan suyun yüksekliği daha net ortaya çıkıyor. ASKİ'nin internet sitesinde Kızılırmak'tan alınan suyun aktığı Kesikköprü Barajı'ndan alınan su miktarı her gün düzenli olarak yazılıyor. Bu rakamlar incelendiğinde kirliliğin en yoğun hissedildiği Ağustos ayından bile daha fazla suyun alındığı görülüyor. Yaz aylarında en yüksek 374 bin metreküp su alınırken, bu rakam 1 Mart günü tam 485 bin metreküpe ulaşarak, Ankara'ya günlük verilen suyun neredeyse yarısına ulaştı.

25 ŞUBAT'TA 'ANORMAL ARTIŞ' BAŞLIYOR

ASKİ'nin açıkladığı verilere göre Ocak ayı boyunca ortalama 200 bin metreküp civarında su Kesikköprü'den Ankara'ya verildi. 27 Ocak'tan itibaren ise rakam 300 bin metreküpün üstüne çıkarak hızla yükseliyor. Şubat ayı boyunca birkaç gün 370 bin metreküp civarında seyreden artış, 7 Şubat'ta birden kesilerek sıfıra iniyor. 13 Şubat dahil Kesikköprü'den hiç su alınmazken, 14 Şubat'ta 380 bin metreküpe ulaşıyor. 24 Şubat tarihinde rakam 373 bin metreküp olarak görülürken, 25 Şubat'ta birden fırlayarak 463 bin metreküpe çıkıyor. Böylece Kesikköprü'den alınan sudaki 'anormal artış' ortaya çıkıyor. Bu tarihten sonra 26 Şubat'ta 476 bin metreküp su alınırken, 1 Mart günü en yüksek seviyesine çıkarak 485 bin metreküpe kadar çıkıyor. 2 Mart'ta tekrar düşüşe geçen su miktarı 282 bin metreküp olarak ölçülürken 3 Mart'ta 184 bine, 4 Mart'ta ise 189 bin metreküpe düşüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yağışlı geçen kışa rağmen, Ankaralı Kızılırmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER