Yabancı yatırımcının Türkiye ile ilgili yeni endişesi...
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mayıs 10 2019
İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı piyasaları karıştırırken TCMB'nin müdahalesi, TL’deki erimeyi engellemekte yetersiz kaldı. 23 Haziran sonrası için "erken seçim" senaryoları yabancı yatırımcıların gündeminde.
İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı, kırılgan olan Türkiye piyasalarında yeni bir dalgalanmaya neden oluyor. Merkez Bankası dün 6,2 TL seviyesini aşan dolar kuruna karşı örtülü bir faiz artışına giderken, kamu bankaları da 1 milyar doları aşan döviz satışı ile kurdaki ateşi soğutmaya çalıştı. Ancak alınan önlemlerin kurlara etkisi beklenen düzeyde olmadı. Gün içinde dolar kuru 6.10, Euro kuru ise 6,87 seviyelerinden işlem gördü. BİST 100 Endeksi ise 88 bin ile dünkü seviyelerini koruyor.
DW Türkçe'ye konuşan uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın aldığı önlemler Türk Lirası’ndaki değer kaybını geriye çevirmeye yetmeyecek. Çünkü Türkiye’de ekonomik ve siyasi belirsizliklerin sürüyor olması, uluslararası yatırımcılarda "23 Haziran'dan sonra erken genel seçim olur mu?” sorusunu gündeme getirdi. Yaz ortasına kadar seçim sürecinden çıkamayacak olan, sonrasında ise siyasi belirsizliklerin artacağı öngörülen Türkiye'de ekonomik krizin derinleşmesinden endişe ediliyor.
Dolar 7 ayın zirvesinde
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar vermesi sonrasında, Türk Lirası (TL) 1 günde yüzde 2 değer kaybetti. Dolar kuru 11 Ekim 2018’den bu yana ilk kez 6 TL sınırını aşarak, hızla piyasalar açısından kritik seviye olarak belirlenen 6,2 TL seviyesini gördü. Türkiye’nin kredi risk primi ise (CDS) 487 baz puan ile Eylül 2018’den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Yurtiçindeki riskler ile birlikte, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının tekrar alevleneceğine dönük beklentiler de piyasalara olumsuz yansıdı.
Bu gelişmeler üzerine Perşembe günü harekete geçen Merkez Bankası (TCMB), 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara vererek üstü kapalı faiz artışı yapmış oldu. TL zorunlu karşılıkların döviz tesis imkanında azami oranını yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdiğini de açı
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!2.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!3.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!4.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi5.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi
6.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı7.Ünlülere uyuşturucu soruşturması: Acun Ilıcalı’nın eski eşi Şeyma Subaşı gözaltına alındı8.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı9.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!10.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







