Yabancı dil kurslarına ilgi arttı: Gençlerin hedefi yurt dışı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Haziran 20 2023
Yurt dışında üniversite okumak isteyenlerin sayısı arttı. Bursa’daki bir dil kursunda eğitim alan öğrenciler, gelecek kaygısı ve daha iyi bir yaşam arzusu nedeniyle gitmek istediğini söyledi.
Son dönemde 16-25 yaş arasındaki gençlerin yabancı dil kurslarına ilgisi arttı. Üniversiteyi yurt dışında okumayı hedefleyen pek çok öğrenci, okulların belirlediği dil notunu alabilmek için kursların yolunu tutuyor.

Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre, Öğrencilerin, yurt dışına gitmek istemelerinin başında daha iyi bir eğitim alma ve kolay iş bulma beklentisi geliyor.

Bursa'da dil kursu sahibi olan Fatma Kahraman, ekonomik koşulların öğrencileri teşvik ettiğini söyledi.

HER ÜNİVERSİTENİN ŞARTLARI FARKLI

Yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin tercihleri çoğunlukla Amerika veya Avrupa ülkeleri oluyor. Her üniversitenin başvuru koşulları farklı. Lise mezuniyeti ve transkript puanının yüksek olması, kabul için önemli koşullardan. Öğrencinin ayrıca belli bir dil yeterliliğine sahip olması bekleniyor. İngilizce kabul eden üniversiteler için uluslararası alanda geçerliliğe sahip IELTS veya Duolingo sınavlarından 9 üzerinden en az 6,5 puan alınması gerekiyor.

Almanya’da ise sadece Almanca dil yeterliliğini kabul eden üniversiteler için Goethe-Zertifikat, TELC veya DSD (Deutsches Sprachdiplom) sınavlarından belirli bir seviyede (en az B2) başarılı olmak gerekiyor. Almanya’daki üniversiteler, öğrencinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’yla Türkiye’de herhangi bir üniversitede okuyacak bölümü kazanmış olmasını istiyor.

Bir diğer koşulda bankada belli bir miktarın gösterilmedi. Almanya, öğrencinin banka hesabında en az 10 bin euro, Amerika 25 bin dolar olması halinde üniversiteye kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor. Paranın 6 ay boyunca kullanılmamış olması gerekiyor.

‘YURT DIŞI DİPLOMASIYLA DAHA NİTELİKLİ YERLERDE ÇALIŞILIYOR’

Dil kurusuna giden 12. sınıf öğrencisi Toprak Yazıcı, üniversiteyi İrlanda’da veya Almanya’da okumayı planlıyor. Yurt dışında üniversite okumak için dilin önemli olduğunu söyleyen Yazıcı, “Türkiye ekonomik olarak sıkıntılı olduğu için yurt dışını ter

Bu haberler de ilginizi çekebilir