WhatsApp’a şok: Kullanıcı verilerini işleyemezsin
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 12 2021
Facebook bünyesindeki WhatsApp'ın bir süre önce kullanıcı verilerini kullanarak reklamverenlere ve üçüncü parti kişilere sunacağını açıklamasının ardından Almanya'dan çok net bir karar geldi. Türkiye'de de tartışma yaratan karar ile ilgili Almanya Facebook'a resmen rest çekti.
Almanya, Facebook’un 2014 yılında satın aldığı WhatsApp’ın kullanıcı verilerini işleyerek üçüncü parti kurumlarla paylaşma planına çok sert bir yanıt verdi.
Hamburg Veri Koruma ve Bilgi Özgürlüğü Komisyonerliği, Facebook’un “WhatsApp’tan alınan kişisel verileri kendisi için işleme” hamlesine yasak getirdi. Acil olarak üç ay boyunca yasak getirilirken bu kararın Avrupa’daki mahremiyet ve özel yaşam kanunlarıyla ters düştüğü de belirtildi. Alman makamlar, Avrupa genelinde uygulanan Genel Veri Koruma Regülasyonu kapsamında Facebook’a karşı bu kararı aldığını da duyurdu.
DÜNYA TEPKİ GÖSTERDİ
Ocak ayında WhatsApp, kullanıcılarından elde edilen verileri Facebook ile paylaşacağını ve bu sayede gelir elde edeceğini açıklamış fakat bu hamle Türkiye de dahil olmak üzere büyük tepki çekmişti. WhatsApp’ın en büyük pazarı olan Hindistan’da da benzer bir soruşturma başlatılırken, Brezilya’dan da benzer bir hamle gelmişti.
Türkiye’de ise Rekabet Kurulu, verilerin kullanılması ile ilgili soruşturma başlatmış ve bu süreci durdurmaları için geçici tedbir kararı aldırmıştı.
Aslında 2016 yılından beri verileri Facebook ile paylaşan WhatsApp bu yeni hamlesiyle satın alma verilerini de paylaşarak “daha iyi reklam sunma” imkanı tanıdığını da duyurdu.
Hamburglu yetkililer, “Veri transferi birçok açıdan gizliliği ihlal ediyor ve ayrıca bu karar suistimale ve yanlış yönlendirmeye açık” açıklamasını yaptı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasını anlattı: 'Ağlamaya başladı hepimiz etkilendik'2.Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsrail'e verdim"3.Muharrem Sarıkaya işten atıldı!: Kameramanı tokatlamıştı!4.Almanya işsizlik yardımını zorlaştırıyor5.Tutuklandı: Ela Rümeysa Cebeci ifadesinden sonra nezarete alındı!
6.Savaşa hazırlanıyor: Almanya 50 milyar avroluk dev bütçe onayı7.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...8.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?9.Seçimin ayak sesleri: YSK Başkanı'nından saraya sürpriz ziyaret10.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasın...

Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsra...

Muharrem Sarıkaya işten atıldı!: Kameramanı tokatl...

Almanya işsizlik yardımını zorlaştırıyor

Tutuklandı: Ela Rümeysa Cebeci ifadesinden sonra n...


