MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önerdiği başkanlık sisteminde yargının yürütmeye, yürütmenin de başkana bağlanmak istendiğini söyledi. Önerilen sistemle TBMM'nin milletin yönetim iradesinden uzaklaştırıldığını kaydeden Vural, "Millete karşı değil başkana karşı bir yürütme ve yargı öngörülmektedir. Parlamento ve millet gerçekten bypass yapılmakta. Bu sistemde milletvekillerinin maalesef vatandaşla, milletin sorunlarıyla ilişkisi kesilmektedir. Aslında önerilen sistem parlamentoya ve milletin iradesine darbedir." diye konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.
Meclis başkanının anayasanın yenilenmesi sürecine ilişkin mesaj ve girişimlerini olumlu bulduğunu kaydeden Vural, "Son derece dengeli, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir anayasa yapılması konusunda dengeli yaklaşımı ve bu iradenin TBMM'deki partilerin mutabakatı ile oluşacağını belirtmek suretiyle herhangi bir yönlendirme yapmadan bir uzlaşmaya da davet ederek bir çağrıda bulundu." dedi. Bu konu ile ilgili henüz Meclis Başkanının gönderdiği mektubun ulaşmadığını kaydeden Vural, "MHP olarak daha önce 2007'de MHP'nin inisiyatifiyle oluşturulan bir anayasa hazırlık ve çalışma grubuna olumlu katkı sağlayacağımızı ifade etmek isterim. Anayasayı, TBMM'de milleti temsil eden partiler, milletimiz yapar. Anayasayı sırça köşklerde kurtarmak, millete mal etmek zorundayız. Anayasa yapmak, yürütmenin işi değildir. Anayasa yapmak TBMM'nin işidir. Biz de MHP olarak uzun yıllardır özlemini duyduğumuz bir anayasa yapımı, anayasanın yenilenmesi konusunda olumlu katkılarımızı ortaya koyacağız." diye konuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önerdiği başkanlık sisteminde yargının yürütmeye, yürütmenin de başkana bağlanmak istendiğini belirten Vural, "TBMM, aziz milletimiz, yönetim iradesinden uzaklaştırılıyor. Millete karşı değil başkana karşı bir yürütme ve yargı öngörülmektedir. Parlamento ve millet gerçekten bypass yapılmakta. Bu sistemde milletvekillerinin maalesef vatandaşla milletin sorunlarıyla ilişkisi kesilmektedir. Aslında önerilen sistem parlamentoya ve milletin iradesine darbedir. Milletle milletin meclisi olan parlamentonun bağı koparılmak istenmektedir. Vatandaşlarımız Türkiye'nin meseleleri ve kendi meseleleri hakkında milletin vekilleri aracılığıyla parlamentodan talepte bulunmakta, milletvekillerine bu yönüyle denetim yetkisiyle parlamento çerçevesinde yürütmenin millete daha fazla sorumlu olmasını sağlamaktadır. Önerilen sistemde parlamento denetimi yoktur. Önerilen sistemde parlamentonun yürütmeye soru sorma ve denetleme imkanı yoktur. Doğrudan doğruya bugünkü sistem içerisinde bakıldığında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önerdiği sistem, TBMM'nin yetkilerini tırpanlamaktadır." şeklinde konuştu.
BAŞKANLIK UCUBESİ GİBİ TÜRKİYE'Yİ FEDERASYON VE EYALETE GÖTÜRMENİN ÜST YAPISI OLANA HERHALDE ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İSTEMEMESİ GEREKİR
Bir gazetecinin, "Muhalefet partileri parlamenter sistem, AK Parti başkanlık sistemi diyor. Bu kadar net tarafların görüşleri ortadayken bu komisyondan bir sonuç çıkabilir mi?" sorusuna Vural, şu cevabı verdi: "Sistemler ülkelerin tecrübeleri çerçevesinde gelişir. Dolayısıyla böyle bakıldığında Türkiye'nin bu konuda tecrübesi olduğuna göre yapılması gereken şey madem Adalet ve Kalkınma Partisi yürütmeyi güçlendirmek istiyorsa bunun yolu parlamentoyu zayıf bırakmak değil parlamentonun denetimiyle güçlendirilmiş yürütmeyi getirmektir. Milletin hayrını düşünmek lazım. Bu dayatmalardan vazgeçip kendi tarihi tecrübelerimize yani niye parlamenter sisteme hayırcı oluyor. Parlamenter sistem içerisinde meselenin çözümü koşunundaki görüşlerimizi ifade edeceğiz. Burada değerlere bakmak lazım. Korumamız gereken değerlerdir. Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü koruyacağız. Milli devlet ve üniter devletimizi koruyacağız. Bu durumda başkanlık ucubesi gibi Türkiye'yi federasyon ve eyalete götürmenin üst yapısı olana herhalde adalet ve kalkınma partisi istememesi gerekir. Bunu açıkça ifade etmesi gerekiyor. diğer taraftan da TBMM'ne sorumlu bir yürütme olması gerekiyor. bu sistem içerisinde önerdikleri sistemde denge ve denetim yoktur.tamamen herkes kendi havasına bir sistem. Yürütmenin de yargıyı hakimiyet altına aldığı bir sistem öngörülüyor. Parlamentoda Türkiye'nin menfaatleri ülkemizin menfaatleri ve ülkemizin tecrübeleri dikkate alarak bunları önermeleri yapmak lazım. Milletvekilleri sorumlu oldukları millete ve tarihe karşı bu görevini yerine getirmeleri gerekir. Önedikleri sistem Türkiye'de tamamen özgürlükleri kısıtlayabilecek dikta özlemini gerçekleştirecek ve PKK'nın federasyon eyalet taleplerini meşrulaştıracak bir sistemdir. Bunları orada tartışacağız." CİHAN