Alman otomotiv devi Volkswagen ‘hileli yazılım’ yüklenen araçlarını geri çağıracağını açıkladı. Türk tüketiciler ise gelişmeleri izlemek yerine yargı yoluna başvurmaya hazırlanıyor...
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, Volkswagen (VW) ile aynı dizel motorları kullanan 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araç sahiplerinin, istedikleri zaman bu araçların ‘bedellerinin iadesi’, ‘ayıpsız misliyle değiştirilmesi’ gibi davaları açabileceğini açıkladı.
TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, Federasyonun, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile verilen "bir seri ayıplı malın toplatılması davası açma" yetkisini kullanarak, sürece müdahil olacağını da bildirdi.
TÜDEF Başkanı Atak, “TÜDEF olarak evrensel insan haklarından olan Çevre Hakkı ve yine evrensel tüketici haklarından olan Ekonomik Çıkarlarının Korunması yanı sıra Sağlıklı Bir Çevrede Yaşam Hakkı doğrultusunda başta Çevre ve Şehircilik, Gümrük ve Ticaret ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgilileri ve hükümeti göreve çağırıyoruz" dedi.
İLK FATURA 6.5 MİLYAR $
Otomotiv devi Volkswagen'in dünya genelinde 11 milyon araca özel bir hileli yazılım yükleyerek çevre kirlilik oranını (emisyon) olduğundan daha düşük gösterdiği ortaya çıkmıştı. Bu büyük skandalın ardından ABD Adalet Bakanlığı soruşturma başlatırken, İsviçre ve Hollanda’da araç satışı yasaklandı. VW CEO’su Matthias Müller, hileli yazılım yüklenen araçları tamir etmek için geri çağıracaklarını açıklarken, bu işlemin şirkete 6.5 milyar dolarlık ilave bir yük getirmesi bekleniyor.
Bu gelişmeler üzerine Volkswagen’in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv bir açıklama yapmış ve Almanya’daki ana şirketin izleyeceği stratejiye göre satılan araçların durumunun ele alınacağını bildirmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise ‘emisyon skandalı’ hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı.
TEPE YÖNETİCİLER HAPSE GİREBİLİR...
ABD Adalet Bakanlığı, 20 Eylül’de egzoz manipülasyonu nedeniyle Volkswagen hakkında inceleme başlattı. Detroit Wayne Üniversitesi Ekonomik Suçlar Kürsüsü öğretim üyesi Prof. Dr Peter Henning, emisyon manipülasyonu yüzünden kimsenin hayatını kaybetmemiş olmasına rağmen Volkswagen yöneticilerinin yine de hakim karşısına çıkarılabileceğini söylüyor.
ORTADA KASIT VAR
Prof. Henning “Yıllarca kasıtlı olarak yanlış davranılmış olmasına şirketin karar verici organlarının mazeret gösteremeyeceğini ve Amerikan Adalet Bakanlığı'nın sorumlu şahısların peşine düşebileceğini” ifade etti.
MİLLET GAZETESİ