Hazırlanan taslağa muhalefet edenler bile "yeni anayasa şart" diyor. Ancak bugün bir grup hukukçunun
darbe kışkırtıcılığı olarak yorumlanacak sözleri, kamuoyundan büyük tepki çekti.
Hükümet öncülük etti.
Bilim adamları, Ülkenin
sivil bir anayasaya kavuşması için harıl harıl çalışıyor.
Eski
Dışişleri Bakanı Prof. Dr.
Mümtaz Soysal: Elbet 82 anayasının birçoğunu değiştirmek gerekiyordu ve değişti de…İdeal bir ortamda o ideale uygun anayasa
Türkiye'de yapılamadı…
Amaç bugüne kadar yapılamayan ideal
Anayasayı Türk halkına kazandırmak. İşte millet odaklı yürütülen
Anayasa değişikliği çalışmaları, Toplumun neredeyse her kesiminden
destek görüyor.
82 ANAYASASI İHTİYACI KARŞILAMIYOR
Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Süheyl Batum: "Türkiye’nin anayasasını değiştirmesi son derece normal. Köklü değişiklik yapılması da son derece normal."
Herkes 82 Anayasasının artık ihtiyacı karşılamadığını söylüyor. Anayasa değişikliği Taslağına
muhalif kanat bile aynı görüşte birleşiyor.
Eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal: 82 anayasası sürekli tartışıldı.13 değişiklikten geçti. Bu böyle mi kalsın daha da değişecek yeni bir anayasa üzerine eğilme gereksinimi elbet vardır.
Ancak aralarında öyleleri var ki O günün şartlarında yapılmış Anayasaya körü körüne bağlı. Hatta darbe anayasasından duyduğu memnuniyeti, darbeden canı yanmış hocaların, siyasetçilerin olduğu bir panelde rahatlıkla dile getirebiliyor.
MUHALİF KANATTAN DARBE ANAYASASINA ÖVGÜ
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Haberal: Kim yaptı asker mi? Hayır. Kurucu meclis yaptı. Şu tenkid edilen 82 anayasası.O anayasa % 92,5 vatandaşlarca onaylandı. Biz haklı olarak bu anayasa dokundurtmayız.
Saatler süren Panelde bizi şaşırtan gelişmeler bununla da kalmıyor. Toplumun ihtiyaç duyduğu Sivil Anayasayı hazırlayan
ekip bir anda vatan haini ilan ediliyor.
TASLAĞI HAZIRLAYANLARI VATAN HAİNİ İLAN ETTİLER
Üstelik amacını aşan bu sert
eleştiri, bir dönem Ülkenin en saygın Kurumlarından
Anayasa Mahkemesinin Başkanlığını yapmış biri tarafından yapılıyor.
Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden: Bugün TC laik Cumhuriyet karşıtlarını eli geçmiştir. Cumhuriyetin yandaşlarından çok düşmanları oldu. Tıpkı şimdi olduğu gibi gereksiz anayasa değişikliğini gündeme getirerek…Ergun Özbüdun’u seçmeleri ilginç. Biri iki siyasi deneyime girdi.Ergun Özbudun ne yapıyor Atatürk ve inkilapları karşıtı kişileri seçiyor. Sözde libaral öğretim üyelerinden kendi kafasına uygun kişileri seçiyor.
Hukukun Üstünlüğü ilkesini unutmuş görünen ülkenin saygın
Hukukçuları, " Eğer bu çalışmalar sona ermezse ' Darbe olur ' demekten kendilerini alamıyorlar.
ANAYASA ÇALIŞMALARI SÜRERSE DARBE OLURMUŞ !
Başkent Üniv.Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zeki Hafızoğulları: Siz anayasa değiştirmiyorsunuz. Siz kurucu iktidar yerine geçmeye çalışıyorsunuz. Bunun ismi ihtilale kalkışmaktır. Bunu asker yapar sivil yapar.
Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden: Darbe anayasadır dedim. Sivil bir darbedir. Bu kafayla giderse bu anayasaya o niteliğine uygun bir sonuç da yaraşır olur.
Panelde bir araya gelen Muhalif isimler
Barolar Birliğiyle alternatif bir Anayasa hazırlama kararı alıyor.
MUHALİF KANAT YENİ BİR TASLAK HAZIRLIYOR
Demokrasinin de özgürlüğün de sadece kendi elleriyle gelmesini isteyen bu isimler iyi niyetlerle hazırlanan Taslağı çok sert bir şekilde eleştiriyor.
Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Süheyl Batum: Bu kurgu anayasa olacaktır. Bilim kurgu gibi ülkenin ihtiyaçlarını karşılamayacaktır.
Bundan yıllar önce
TÜSİAD için hazırladıkları Anayasa Taslağının daha radikal değişiklikler içerdiğini görmezden gelen Hukukçular bakın o günkü Taslağa "Atatürk ve ilkelerini" niye koymadıklarını nasıl açıklıyor.
ATATÜRK SEVGİSİ İÇİMİZDE
Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden: Soruyorlar niye o zaman Atatürk ilke ve inkilaplarını kaldırdınız? Kaldırmadık. Değişik maddelerle Atatürk'ü anmanın gereği yok biz hukuksal metin ortaya koyduk. O bizim kalbimizde
Tam 15 yıl önce hazırlanan Taslakta imzası bulunan Süheyl Batum da benzer ifadelerle kendini savunuyor. Batum, gerçekten şu anki savunduğunuz değerlerle o günkü söylediğiniz şeyler bir çelişki mi değil mi? diyor.
Bahçeşehir Üniv. Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Süheyl Batum: Ama Atatürk ilkeleri ideolojidir bunları kaldırmak gibi birşey yok o taslakta Ama meclis yemininden Atatürk adına yemini biz kaldırdık.
SAMANYOLUHABER.COM