Ver ihaleyi, al arabayı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Haziran 27 2016
Sayıştay, bazı bürokratların ihale şartnamelerine konulan ek maddelerle makam aracı sahibi olduklarını tespit etti. İhale verilen şirketlere araç aldırılmasının suistimale açık ve kanunlara aykırı olduğunu kaydetti.

Makam araçları uzun süredir Türkiye’nin gündeminde. Devlete ve devletin hissesi bulunan şirketlere araç alımı Taşıt Kanunu’na göre yapılıyor.
Yasada özel araç tahsis edilecek makamlar oldukça sınırlı. Ancak sermayesinde kamu payı bulunan şirket ve iştiraklerinde görev yapan bürokratlar, ilginç bir yöntemle makam aracı sahibi oluyor.
İhale şartnamesine konulan ‘özel durumlar’ veya ‘diğer hususlar’ başlığı altındaki ek madde ile ‘idare tarafından kullanılmak üzere sıfır kilometre araç alınması’ isteniyor.
Bu yöntem Sayıştay denetimine takıldı. TOKİ’ye 165, TCDD’ye de 363 araç alındığını tespit eden Sayıştay, denetim olmadığı için bu araçların devlet hizmetinde mi yoksa özel amaçla mı kullanıldığının bilinemediğini raporladı. Suistimale açık bu yöntemle alınan araçların faturasının da dolaylı olarak ilgili kuruma çıkarıldığı vurgulandı.
Yıllık 150 milyar liraya ulaşan kamu ihale pastasından işadamları kadar bürokratlar da nemalanıyor.
Orta seviyede yönetici olarak görev yapan pek çok bürokrat, ihalelere konulan özel maddeler ile böyle bir hak tanınmamasına rağmen ‘makam aracı’na sahip oluyor.
Resmi verilere göre Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) düzenlediği yapım ihalelerini kazanan firmalar, İdare’ye 117’si ithal, 165 adet sıfır araç teslim etti.
Bunların 63’ü lüks sınıfına giren 2000 cc motora sahip. Demiryolu yapım ihalelerini kazanan firmalar da Devlet Demiryolları’na (TCDD) 1.917’i arazi aracı, 172’si binek otomobil olmak üzere 363 araç aldı.
Söz konusu iki kamu şirketinin hesaplarını inceleyen Sayıştay, ihaleyi kazanan firmalara araç aldırılmasına itiraz etti.
‘Yapı İşleri Genel Şartnamesi’nde ihaleyi kazananların idarelere araç alacağına dair bir maddenin bulunmadığını belirten Sayıştay, firmalara araç aldırılmasının doğru olmadığını, devl
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı2.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı3.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!4.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!5.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi
6.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?7.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı8.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı9.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi10.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör,...

ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de ya...

Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!

Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olm...

İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık v...


