Aktif Eğitim Sendikası Kayseri Şubesi Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Sorumlusu Eğitimci Hasan Çakır, dershane ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği kararın önemine vurgu yaparak, "Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin çocuklarının geleceği ile ilgili endişeleriyle birlikte dershane tepkisi üzerine takviye kursu başlatmak zorunda kaldı." dedi. Bir belediyenin LGS ve LYS kursu açmasını da olumlu değerlendiren Çakır, aynı belediyenin eğitim için verdiği imkanları bir başka belediyenin veremeyeceğine de hatırlatarak, eğitimde yeni bir adaletsizlik ortamı oluştuğuna işaret etti.
Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkan Yardımcısı Hasan Çakır, AYM'nin dershaneler ile gerekçeli kararı sonrası açıklama yaptı. AYM'nin, dershanelerin kapatılmasına ilişkin kanunu iptal eden kararı gerekçeli olarak 24 Temmuz 2015 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanıp ve yürürlüğe girdiğini söyleyen Çakır, şunları kaydetti: "Anayasa'nın 42. maddesi kapsamında olan kararda, 'Kişilerin eğitim ve öğrenim hakları ile teşebbüs hürriyetini ortadan kaldıracak, kullanılamaz hale getirecek ya da ölçüsüzce sınırlandıracak düzenlemeler getirilemez.' denildi. Kanunun Anayasa'nın 13, 42 ve 48. maddelerine aykırı olduğu vurgulandı. Merkez Teşkilatı yöneticileri ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile ilgili maddeler iptal edilirken okul yöneticileri ile ilgili maddeler iptal edilmedi. Anayasa mahkemesi kararları kesindir. Mahkeme tarafından Anayasaya uygun olduğu düşünülen ancak hukuksuz uygulamalara kapı açan okul ve kurum müdürü, müdür başyardımcısı ve yardımcıları ile ilgili görevlendirme usullerini belirleyen, 'Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin' bazı maddelerinin iptaline ilişkin sendika olarak açtığımız kurumsal davamız devam etmektedir. Çıkacak iptal kararlarıyla da hukuksuz uygulamaların son bulacağına inanıyoruz."
Velilerden gelen tepkiler üzerine bakanlığın okullarda takviye kurs başlattığını aktaran Hasan Çakır, öğrenciler dershanelere ihtiyaç olmadığı iddiasıyla takviye kurslara yönlendirildiğini böylece, veli ve öğrencilerin kârının gözetildiği algısı verilmeye çalışıldığını ifade etti. Çakır, "AYM, bunun da dershanecilik olduğunu ve eşitsizlik doğuracağını gördü. Kişilerin sınavlara hazırlık kapsamında okul dışı özel kurumlardan eğitim desteği alma imkânının ortadan kaldırılmasının Anayasa'ya uygun olmadığını, bu nedenle de eğitim ve öğrenim hakkının ihlal edildiğini belirtti. Yasa ile veli ve öğrencilerin takviye ders almasının engellenmesini de temel hak ve özgürlüklerin ölçüsüz bir şekilde sınırlandırılması olarak değerlendirdi." diye konuştu.
AYM kararında 'Kanuni boşluk var, dershaneler şimdi kapandı' tezini doğrulayacak ifadeler yer almadığını söyleyen Çakır, "Mahkeme, boşluk gördüğü durumlarda genelde Meclis'e yeni düzenleme için süre öneriyordu. Dershane kararında böyle bir vurgunun olmaması mevcut kurumların devam edebileceğinin de işareti." dedi.
Melikgazi Belediyesi'nin 6 ayrı merkezde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) yönelik kurs açmasına da değinen Hasan Çakır, "Belediyenin böyle bir imkan vermesi olumlu ve takdire şayan, ancak bundan yararlanamayan öğrenciler de olacak. Şehrin diğer ilçeleri aynı imkanları sağlayabilecek mi? Sağlayamazsa farklı ilçelerdeki çocuklara özellikle kırsal kesimlerde yaşayan çocuklara haksızlık olmaz mı?" ifadelerini kullandı.
Tüm belediyelerin imkanlarının aynı olmadığını belirten Çakır, "Sınıf, fiziki mekan, yetişmiş öğretmen ve materyal olarak her ilçe yeterli donanımları sağlayamayabilir." şeklinde konuştu.
CİHAN