TOKAT (CİHAN)- Tokat'ın Turhal ilçesinde faaliyet gösteren Turhal Özel Yıldırım Koleji, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü nedeniyle Çanakkale konulu konferans düzenledi. Okul'un Konferans Salon'unda düzenlenen programa okul velileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu, Çanakkale'den anlattığı kesitler ile dinleyenleri adeta o günlere götürdü. Millet olarak dirilmenin Çanakkale ruhunun tekrar kazanılması ile olabileceğini hatırlatan Yazar Vakkasoğlu, "Derlenip toparlanmamız ve tarihteki eski yerimizi almamız için Çanakkale ruhuna ihtiyacımız vardır. Allah bizi Çanakkale ruhu ile serfiraz kılsın." diye dua etti.
Bazılarının Çanakkale'yi çok küçümsediğini belirten Vakkasoğlu, "Çanakkale Savaşı yanlış bir ifadedir. Doğrusu Çanakkale Savaşlarıdır. 14 ay ve 14 gün süren bir Çanakkale Savaşlarından söz ediyoruz. Öyle küçümsenecek bir savaş değildir. Düşman kuvvetleri 200 parça gemi ile gelerek haftalarca Çanakkale önünde hazırlık yaptılar. Kazanacaklarından çok emindiler. O 200 geminin 2 tanesi şarap yüklüydü. Nasıl olsa savaşı kazanıp savaş sonunda da bu şaraplarla zaferi kutlayacaklarını düşünüyorlardı. Avrupa'nın ünlü yazarları bile 600 yıllık Osmanlı'nın batışını görüp yazmak için gelmişlerdi. O sözde destanlarını yazmak istemişlerdi. Ancak zafer ve destan yazmak milletimize ve Akif dedemize nasip oldu." dedi.
Çanakkale Savaşları'nın tarihten insanlık dersi almak isteyenler için tam bir insanlık destanı olduğunu söyleyen Vakkasoğlu, "Ecdadımızın ne kadar merhametli, ne kadar insancıl, ne kadar fedakar ve ne kadar kahraman olduğunu öğrenmek istiyorsanız Çanakkale Savaşlarına bakmanız yeterli olacaktır. Çanakkale bir insanlık destanıdır. Şimdilerde bu ruha çok ihtiyaç vardır. Millet olarak bir çok değerimizi unuttuk. Bu değerlerin tekrar kazanılması için ecdadın takip edilmesi, öğrenilmesi ve yeni nesillere aktarılması gerekmektedir. Çanakkale dünyaya bir insanlık dersidir. Bugün Çanakkale ruhunu hissedebilir ve tekrar yaşayabilirsek millet olarak şu anda yaşadığımız sıkıntıların çoğunun çözüleceğine inanıyorum. Bugün bize düşen görev ise Çanakkale ruhunu iyi anlamak, yaşamak ve gelecek nesillerimize sağlıklı bir şekilde aktarmakla mümkün olacaktır. Çanakkale'de öyle bir ruh vardı ki az sonra öleceğini bilen herkes kurşunlara göğüslerini tereddüt etmeden geriyorlardı. O ruh öyle bir ruhtu ki yaralanan düşmanına yardım edecek kadar merhametli bir ruhtu. İşte üzerinden bir asır geçmesine rağmen hala yaşanılan olaylar anlatıldığında heyecanlanabiliyorsak o ruhu kaybetmemişiz demektir. Savaş, Cevat Paşa'nın rüyasında Hz. Paygamber (sav)'i görmesi, onun tavsiyeleri doğrultusunda 26 mübarek mayını denize döşenmesi ile düşmana büyük zayiatlar verdirilerek kazanılmıştır." ifadelerini kullandı.
Çanakkale Savaşlarının birçok ilklerin savaşı olduğunu dile getiren Vakkasoğlu, "Dünyada ilk defa bir savaşta karşılıklı mola veriliyor. İlk defa dedelerimizin tepesine dünyanın dev zırhlıları gelip ateş yağdırdı. O zırhlıların bir tanesi bile bizde yoktu. O kadar dengesiz iki güç arasında geçmesi bakımından da ilk savaştır. Dünyada ilk defa uçak gemisi bu savaşta kullanıldı. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü, insan cesetlerinden adeta toprağın görünmez hale geldiği bir ilk savaştır. Gelibolu yarımadasında öyle dar bir alanda yarım milyon insan ilk defa savaşmıştır. Bu savaşın en önemli özellikleriden bir tanesi de adeta Osmanlı yıkılma aşamasında iken kazanılan bir savaş olmasıdır." diye konuştu.
Program sonunda Eğitimci-Yazar Vehbi Vakkasoğlu okurları ile bir süre sohbet ederek kitaplarını imzaladı. Program, davetlilere üzüm hoşafı ve ekmek ikram edilmesi ile son buldu. CİHAN