Van'daki turizm sektörü temsilcileri sınır kapıların açılmasını istedi

Van'daki turizm sektörü temsilcileri sınır kapıların açılmasını istedi

Van ve Hakkari'de kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılmasına rağmen Sınır Kapılarının açılmamasından dolayı işlerinin durma noktasına geldiğini söyleyen otel ve konaklama tesislerinin işletmecileri bugün ortak bir açıklama yaptı. Yetkililerin biran önce gerekli duyarlılığı gösterip, Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması için gerekli talimatları vermelerini istedi.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne bağlı Üzümlü Gümrük Kapısı'nda 10 Ağustos'ta, Van'ın Saray İlçesi'ndeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki 10 memur da 21 Ağustos günü PKK'lı teröristler tarafından kaçırılmıştı. Hakkari ve Van'da haftalar önce kaçırılan toplam 20 gümrük muhafaza memuru 8 Eylül'de serbest bırakılıp Türkiye'ye dönmüştü. Memurların kaçırıldığı günden bu yana açılmadığına tepki gösteren otel ve konaklama tesisleri işletmecileri Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) önünde bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı. Van'da bulunan otel ve konaklama tesisleri işletmecileri adına hazırlanan basın metnini Van TSO Başkanı Necdet Takva okudu.

Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van için can damarı olduğunu söyleyen Takva, "Kapıköy Sınır Kapısı son yıllarda ilimizin ekonomisini ciddi anlamda ayakta tutan bir öneme sahiptir. Özellikle son iki yılda çözüm sürecinin olumlu seyri ve Van'ın bölgede giderek artan önemi nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı tabiri caiz ise Van ili için can damarı olmuştur. Ancak bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Van şehri ekonomik anlamda darbe almıştır. Özellikle turizm sektörü can çekişmektedir. Ağustos ve Eylül ayları turizm sezonu olmasına rağmen, maalesef bu aylarda otellerimiz büyük zararlar yaşamıştır. Otel işletmeleri giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş, personel çıkararak tedbirler almaya çalışmışlar ve otellerin doluluk oranları yüzde 15'e kadar gerilemiştir. Personel ücretleri, kira giderleri elektirik-su faturaları ödenemez hale gelmiştir. Sınır ili olmamız nedeniyle İran pazarı bizim için gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel açıdan çok önemlidir. İran'a en yakın il olan Van, son yıllarda İranlı turistlerin en önemli tercihlerinden biri olmuştur. Başta Nevruz tatili olmak üzere, yılın tüm aylarında İranlı turistler, Van'a önemli bir ekonomik canlılık kazandırmıştır. Bu nedenledir ki gerek esnaf, gerekse biz otelciler ve diğer turizm bileşenleri ekonomik açıdan büyük kazanç sağlamışlardır." dedi.

21 Ağustos'ta kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılmasına rağmen halen sınır kapısının kapalı olduğunu belirten Takva konuşmasına şöyle devam etti: "İlimiz Saray İlçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapanmasına neden olan 21 Ağustos 2015 tarihinde gümrük memurlarının kaçırılması olayının ardından 2 ay geçmiş olmasına rağmen sınır kapımız hala kapalı bulunmaktadır. Kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılmasına, olayların üzerinden zaman geçmesine ve kentteki tüm dinamiklerin çağrılarına rağmen, maalesef Kapıköy Sınır Kapısı hala kapalı tutulmakta, şehrimiz bir anlamda cezalandırılmaktadır. Geçen yıl Ramazan ve Kurban Bayramları ile bu yıl ki Ramazan Bayramında İranlı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği ilimiz büyük bir ekonomik canlılık yakalamış, bu zorlu süreçte esnaf ve tüccarımıza ekonomik katkı sağlamıştır. Ancak bu yıl Kurban Bayramında Kapıköy Sınır Kapımızın hala kapalı olması, ilimiz ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Bu durum kent ekonomisinin durma noktasına gelmesine sebep olmuştur. Kapıköy Sınır Kapısının açılması Van otelcileri ve ilimizin ekonomisi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bu olumsuz durumun devam etmesi halinde Van otelcileri başta olmak üzere ilimizin ekonomisi çökecektir. Kapıköy'ün kapalı olması Van'daki otellerin de kapalı olması demektir. Başta Gümrük Bakanlığı olmak üzere yetkililerin biran önce gerekli duyarlılığı gösterip, Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması için gerekli talimatları vermelerini bekliyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Van'daki turizm sektörü temsilcileri sınır kapıların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER