ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 9 yıl aradan sonra faiz artışına gitmesi, ABD ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ettiği şeklinde yorumlandı. Uzmanlar, gelişmekte olan ülke (EM) piyasalarının faiz artışı kararını beklediklerini ancak, her şeye rağmen sıcak paranın ABD'ye yönelmesi halinde söz konusu ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
Faiz kararının gelişmekte olan ülke ekonomilerinden sermaye çıkışlarına sebep olabileceğini belirten Warwick Business School Öğretim Üyesi Prof. Dr Ben Knight, "Bazı gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarında büyük düşüşler olabilir. Yüksek enflasyon oranını sınırlamak için kendi faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabilirler." şeklinde değerlendirmede bulundu. Prof. Knight, gelişmekte olan ülke ekonomilerini yavaşlamasının 2016'da küresel ekonominin de yavaşlamasında etkili olabileceğini belirtti.
Nomura CEEMEA Kredi Stratejileri Direktörü Timothy Ash ise Türiye'nin kendi reformlarını yapması halinde, Fed'in faiz artırmasının ülke ekonomisine büyük zarar vermeyeceğini savundu.
New York merkezli özel araştırma grubu The Conference Board ekonomistlerinden Ataman Özyıldırım, faiz artışı ile finansal para akımlarının ABD'ye yönebileceğini belirtti.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan ekonomist Ash, Türkiye'nin ayakta kalabilmesi için güçlü temellerin olduğunu söyledi. Emtia fiyatlarının düşük olması Türkiye için büyük kazanç olduğunu, bu yüzden Fed'in politika sıkılaştırmasından daha kazançlı olabileceğini ifade etti.
Özyıldırım ise faiz artışına gitme kararının Amerikan ekonomisinin çok olmasa da sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü gösterdiğini söyledi. Faiz artışını 'beklenen bir karar' olarak değerlendiren Özyıldırım, "Bunun için gelişen ekonomilere etkisi çok büyük olmayabilir. Özellikle kısa dönemde... Ama doların değerinin yükselmesini ve finansal para akımlarının Amerika'ya yönelmesini bekleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN