Uzayda 'varlığı imkansız' dev bir yapı keşfedildi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Haziran 14 2021
Bilim insanları Dünya'dan 3,3 milyar ışık yılı boyunca uzanan yay şeklinde bir yapı keşfetti. Mevcut teorilere göre "varlığı imkansız" yapı, gökbilimcilerin evrene dair bildiklerine meydan okuyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre yeni keşfedilen ve Dev Yay (Giant Arc) ismi verilen yapı galaksilerden, galaktik kümelerden ve çok miktarda gaz ve tozdan oluşuyor.
Dünya'dan 9,2 milyar ışıkyılı uzaklıkta yer alan yapı, gözlemlenebilir evrenin (şimdiki zamanda Dünya'dan gözlemlenebilen cisim ve maddelerden oluşan bölge) kabaca 15'te birini kaplıyor.
Yapının kendisinin gökyüzünde çıplak gözle görülebilmesi mümkün değil. Ancak araştırmacılara göre görülebilseydi Dolunay'ın yaklaşık 20 katı genişliğinde olurdu.
İşte bu durum, kozmolojinin "Nereye bakarsanız bakın, evrendeki madde büyük ölçekte eşit dağılır" diyen varsayımına meydan okuyor.
Bu varsayıma göre yaklaşık 1 milyar ışık yılının üzerinde hacme sahip alanlara bakıldığında maddelerin eşit dağıldığı görülüyor. Dev Yay ise bu teorik eşiğin yaklaşık 3 katına denk geliyor.
Birleşik Krallık'taki Central Lancashire Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Alexia Lopez, bulgularını Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 7 Haziran'da internet üzerinden yapılan toplantısında açıkladı. Lopez, "Bu yapı, bildiğimiz kozmolojiyi altüst edebilir" diye konuştu.
Lopez bu keşfi yaptığı sırada, yaklaşık 120 bin kuasardan, yani yüksek enerjili galaksiden gelen ışığı kullanarak gökyüzündeki nesnelerin haritalarını çıkarıyordu.
Bu ışık, kuasarlarla Dünya arasında ilerlerken, farklı elementler tarafından emiliyor ve araştırmacılara önemli bilgiler verebilecek izler bırakıyor.
Lopez'e göre kuasarlar, bu şekilde karanlık bir odadaki spot ışıkları gibi davranarak Dünya'yla arasına giren maddeleri aydınlatıyor.
Bilim insanı bu çalışma sırasında çıkardığı kozmik haritaların ortasında bir yapı ort
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Asla Vazgeçmeyeceğim!2.Trump: 'Çok ciddi bir misilleme olacak'3.ABD'de üniversiteye kanlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var!4.Yola çıktıklarımızla beraber Yoldayız5.Yola çıktıklarımızla beraber 'Yoldayız'
6.Endonezya ağlıyor: Sel felaketinde can kaybı 1000'i aştı7.Bedenin ritmi: Günün her saatinin bir işleyişi var8.Dünyanın konuştuğu firar: Machodo'nun Venezuela'dan kaçış detayları ortaya çıktı9.Rusya Donbas'da ısrarcı10.Rusya'nın donmuş varlıklarına el konuldu: AB ile Moskova arasında hukuk savaşı başladı

Kemal Gülen
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz

Prof. Dr.








