Uzakdoğu'da yeni yıl coşkusu

Uzakdoğu'da yeni yıl coşkusu

Uzakdoğu'da dün gece yarısı yeni yılın girmesiyle beraber başlayan kutlamalar bugün de devam etti. Çin, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam'da geleneksel dans gösterilerinin yapıldığı sokaklarda, birçok vatandaş tapınaklara giderek yeni yıl için iyi niyet dileklerinde bulundu.

Dün gece saatler 00.00'ı gösterdiğinde geleneksel ay takvimine göre, yeni yıla girildi. Çin'in 12 hayvanlı geleneksel ay takvimine göre Çinliler, 'keçi' yılını geride bırakıp 'maymun' yılına girdi. Çin yeni yılı, aynı zamanda Bahar Bayramı (Chunjie) olarak da biliniyor.

Çin'de sokaklar ve evler, maymun figürlü fenerler ve süslerle donatıldı. Yeni yıl dolayısıyla ailelerin tüm fertleri ile bir araya gelen Çinliler, geleneksel birliktelik yemeği (tuannianfan) yedi. Yeni yıl akşamı yenilen geleneksel yemekte, Çin'in kuzeyinde genelde Çin mantısı (jiaozi), güneyinde ise pirinç unundan yapılan yeni yıl keki (niangao) yer alıyor. Bununla birlikte Çin yeni yılındaki masaları koyun ve inek eti, balık, tavuk eti ve yumurta gibi yiyecekler de süslüyor.

Pekin'de yeni yılın ilk gününde halk sanatçıları Badachu Park'taki bir tapınak fuarında olduğu gibi birçok yerde geleneksel dans gösterileri sundu. Çin'in Guizhou Eyaleti'ndeki bahar festivalinde çocuklar maskeler taktı, şekerler yedi. Makao Özel İdari Bölgesi'ndeki 238 metre uzunluğundaki ejderha dansı ise büyük dikkat çekti.

Çin yeni yılı kutlamaları, Ay takvimine göre 12'inci ayın 23'üncü gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15'inci gününe kadar 21 gün sürüyor.

Güney Kore'de, geleneksel ay takvimine uygun olarak kutlanan yeni yılda (Seollal) birçok Koreli, tatili ailesiyle geçirmek için yola çıktı. Hafta sonundan itibaren başlayan tatil, hafta içi 3 gün daha devam edecek. Başkent Seul'deki vatandaşların, büyüklerini ve yakınlarını ziyaret etmek amacıyla bölgelere gitmesiyle şehir adeta boşaldı.

Ay takvimine uygun olarak her yıl kutlanan Seollal bayramında, Güney Koreliler ebeveynlerini ve mezarları ziyaret ediyor. Büyükleri karşısında ise Güney Koreliler 'Sebe' denilen secde hareketi yapıyor. Bayram sabahı hamurdan yapılmış ve bir yaş daha yaşlanmayı simgeleyen Ttokkuk yiyen Güney Koreliler, Hanbuk denilen geleneksel elbise giyip çeşitli geleneksel oyunlar oynayarak bayramı kutluyor.

Tayvan'da Lungshan Tapınağı'nı ziyaret eden vatandaşlar ise yeni yıl dualar etti, yeni yıl hakkında iyi niyet dileklerinde bulundu.

Tayland'ın başkenti Tayland'da da ejderha dansları yeni yılı kutlayan vatandaşların büyük beğenisini kazandı. Kimi vatandaşlar tapınaklara akın etti, kimileri pazarlarda yeni yılda sunulan zengin yiyecek ve içecek çeşitleriyle karınlarını doyurdu. Sokaklardaki yeni yılı temsil eden "maymun" kostümü giyen göstericiler de büyük ilgi çekiyor. Bussara Kemthong adındaki bir vatandaş yeni yılı şöyle değerlendirdi: "Yeni yıl akrabaları bir araya getiriyor. Avrupa'daki Noel gibi." Naratorn Chanfoo adlı vatandaş ise ailesinin ve kendisinin Çin kanı taşıdığı için tapınağa dua etmeye geldiğini aktarıyor. Chutikan Chanfoo aile bireyi kız çocuğu da ailesiyle yeni yıl için iyi dileklerde bulunmaya geldiğini ifade ediyor.

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de vatandaşlar, yeni yıl alışverişi için sokaklara döküldü. Başkentin birçok sokağında çiçekler ve yeni yıl için süs malzemeleri satılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Uzakdoğu'da yeni yıl coşkusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER