Ünlü kalp cerrahı: Bakanlık darp edilen doktor vak'alarının gizlenmesini istedi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Mart 14 2019
Kendisi de silahlı saldırıya uğrayan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, doktor-hasta sorunlarının nedenlerini sıraladı.
Prof. Dr. Bingür Sönmez, 2018’de hastanelerde 10-12 bin şiddet olayının meydana geldiğini belirterek "Sağlık Bakanlığı genelge yayınladı, doktorların darp edilme haberlerinin gizlenmesini istedi. Halk duymayınca doktora saldırı olmuyor sanki" iddiasını ileri sürdü.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Sözcü Gazetesi'nden Yüksel Şengül'ün sorularını yanıtladı.

"Doktorlar üzerindeki şiddet kabusu yüzünden 14 Mart Tıp Bayramı'nı gönlümüzce kutlayamıyoruz" diyen Sönmez, "Ne yazık ki bu konudaki şiddet artarak devam etmektedir. Savaşta bile dokunulmazlığı olan sağlık çalışanları günümüz Türkiye'sinde çok acıdır ki öldürülüyorlar. Hekim düşmanlığı bir toplumun ayıbıdır" ifadesini kullandı.

Sönmez'in Sözcü'de yer alan açıklamaları şöyle: 

‘RTÜK ENGEL OLMALI'

-Geçen yılki raporlara göre son durum nedir?

-Sağlık Bakanlığı'nın sadece kayıtlara geçen raporlarına göre 2018'de Türkiye'deki hastanelerde 10-12 bin şiddet olayı meydana gelmiştir. En çok şiddete uğrayanlar hemşireler ve pratisyen hekimlerdir. Sağlıkta şiddetin bir başka utanç verici yönü ise ‘kız kardeş' anlamına gelen hemşirelerin cinsel istismara uğramalarıdır.

-Bu konuda yapılan anketler ne diyor?

-İzmir Tabip Odası'nın 600 doktorla yaptığı bir anket çalışması gerçeği tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir. Ankete katılan her 2 doktordan biri meslek hayatında şiddete hedef olduğunu söylemektedir. Bunların içinde tekmeli, tokatlı, yumruklu saldırıların yanında ateşli silah, kesici ve delici aletlerin kullanılmış olduğu ifade edilmiştir.

-Doktorları hedef alan şiddet olaylarının nedenlerini konuşabilir miy

Bu haberler de ilginizi çekebilir