Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) bu yıl 5’incisini düzenlediği törenle başarılı firmaları ödüllendirdi. Şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirilen ‘AOSB 2014 Yılı En Başarılı Firmalar Ödül Töreni’ne kent protokolünün yanı sıra, siyasiler, sanayiciler ve davetliler katıldı. Sanayicileri temsilen konuşan isimler, özellikle siyasilere önemli mesajlar verdi.
Geceye verilen ödüllerden çok davetliler arasında yer alan Türkiye’nin ünlü sanayicilerinden olan ve OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Cahit Nakıboğlu’nun sözleri damga vurdu. AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu ile aynı masada oturan Nakıboğlu, konuşmak için çıktığı kürsüden sanayicilerin sadece ekonomiye ve istihdama katkı sağlamadığını, ülkenin geleceğinin oluşmasına da büyük etkileri olduğunu ifade etti. Türkiye’deki 300 organize sanayi bölgesindeki 61 bin sanayi tesisinin 1,6 milyon kişiden fazla istihdam oluşturduğunu belirten Nakıboğlu, gelecek 5 yılda bu rakamın 3 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi.
Sanayiciliğin ‘zor, zahmetli, meşakkatli’ bir iş olduğunun, büyük emek ve fedakarlık istediğinin altını çizen Cahit Nakıboğlu, buna rağmen son günlerde ekonomik sıkıntılar yaşadıklarına değindi. Ülkenin büyümesinin ve ilerlemesinin sanayiciden geçtiğini vurgulayan OSBÜK Başkanı, karşısında kendisini dinleyen Mevlüt Çavuşoğlu’na hitaben, “Fakat son bir yıldır sayın bakanım, sanayiye ve üretime hiçbir destek verilmiyor. Şimdi burada ben sanayicilerin adına konuşuyorum. Ben de bir sanayiciyim. Her gün çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.” diye konuştu.
Kendisinin Gaziantepli olduğunu hatırlatan Cahit Nakıboğlu, memleketinin Suriye ile sınır olduğunu, Irak’ın ithalatının yüzde 50’ye yakınını karşıladığını kaydederek, şöyle devam etti: “Fakat çektiğimiz sıkıntılar o kadar büyük ki. Yağ var, un var, tuz var, şeker var, TIR gidemiyor. Orada müşteri malını istiyor. Bizim burada malımız hazır. Fakat Habur kapalı. Kamyon bulamıyoruz. Kamyoncular o tarafa gitmek istemiyor. Çok çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun için de memlekette istikrar istiyoruz. Artık seçim falan istemiyoruz. Hayırlısıyla şurada 1 ayımız kaldı. Bir ay sonra seçimi filan konuşmayalım da sadece ‘Bu sanayicilere nasıl destek olunur? Üretimi nasıl artırırız? Üreticinin yüzünü nasıl güldürürüz?’ ona bakalım sayın bakan.”
Nakıboğlu’nun bu sözleri salonda bulunanlar tarafından alkış alırken, gecenin ev sahibi AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar da konuşmasında Türkiye’de bürokrasinin, hukuk ve eğitim sisteminin sanayicinin gerisinde kaldığı eleştirisinde bulundu.
9 MİLYON NÜFUSLU ÜLKE BİLE TÜRKİYE’DEN FAZLA İHRACAT YAPIYOR
İmalat sanayinin milli gelirindeki payının yüzde 16’ya gerilediğini, 2015 yılı ilk 7 ayındaki yatırım teşvik belgelerinin sadece yüzde 20'sinin imalat sanayiyle ilgili olduğunu belirten Ali Bahar, yatırımların çoğunun alım ve fiyat garantisi olan sektörlere, daha az çabayla daha fazla kazanılan diğer alanlara kaydığını söyledi. Her biri 9-10 milyon nüfusa sahip Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İsveç gibi ülkelerin bile Türkiye’den daha fazla ihracat yaptığını vurgulayan Ali Bahar, “Bugüne kadar sanayileşmede bize Güney Kore örnek gösteriliyordu. 1960’larda eşit düzeyde olduğumuz ama bugün bir tek firmasının satışları dahi Türkiye sanayisini geçmiş olan ve yine bir firmasının Ar-Ge’sinin Türkiye’nin toplam Ar-Ge’sini katlamış Güney Kore örneği karşımızdadır. Şimdiyse Hindistan’ın son zamanlardaki ekonomi politikası bize örnek gösteriliyor. Biz her gün döviz kuru artışıyla girdi maliyetlerinde artış darbesi yerken ve faizler ne zaman artacak korkusu yaşarken, Hindistan faiz düşürmeye hazırlanıyor. Artık örnek görmek istemiyoruz. Örnek gösterilmek istiyoruz.” diye konuştu.
KENDİ İÇİNDE KAVGA EDEN BİR MİLLET KAYBEDER
Konuşmasına, “Bugünlerde hiç kimse eleştiri duymak istemiyor, oysa eleştiri olmadan, ortak akıl olmaz, doğrular bulunamaz. Ortak akıl demokrasiyle, tartışmakla olur. Aksi halde her politikada hata yapılır, yanılgıya düşülür ve memleketçe bedel ödenir. Bizim de derdimiz üzüm yemektir, bu sorunların aşılması, Türkiye’nin ilerlemesidir.” diyerek devam eden Ali Bahar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye’nin büyük sorunları ancak ve ancak uzlaşma ortamıyla çözülebilir. Gerek bu anlamsız terör sorunu, gerek dış politikada çok acil hale gelmiş konular, gerekse diğer ekonomik ve sosyal sorunlar ancak uzlaşma kültürü ve tam bir mutabakatla çözüme kavuşur. Kendi içinde kavga eden bir millet dünyada kaybeder. Bugün bu gerçeği en iyi görmesi gerekenler bizleriz. Çünkü acil çözüme ihtiyacı olan bizleriz. Burada bütün sanayicilerimiz adına artık böyle bir dönemin başlamasını, Türkiye’nin huzur, güven, sevgi, saygı dolu günlere kavuşmasını, her tür sosyal, siyasi, etnik, ahlaki sıkıntıları aşarak dünyada itibarlı ve güçlü bir ülke olarak yükselmesini diliyoruz.”
Cahit Nakıboğlu’nun sözlerini karşılıksız bırakan AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin en büyük probleminin terör ve belirsizlik olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, 1 Kasım seçimleri için “İnşallah her şey yoluna girer. Belirsizlik ortadan kalkar ve Türkiye enim adımlarla yoluna devam eder.” dedi.
12 KATEGORİDE 87 SANAYİCİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. En yüksek satış hasılatı, en fazla ihracat, en yüksek yatırım, en yüksek istihdam, en yüksek kurumlar vergisi ödeyen, en yüksek kadın istihdamı sağlayan, en yüksek ciro artışı sağlayan, en yüksek ihracat artışı sağlayan, en yüksek istihdam artışı sağlayan, istikbal vaat eden, en yeşil fabrika ve duayen sanayici olmak üzere toplam 12 kategoride 87 sanayici ödül aldı.
CHA