700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık, Haziran 2014 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesine alındı. Peki, günümüze oluşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerini oluşturan tarihi köyde ne değişti? Dünya mirası listesine girmelerine karşın, köye bir yıldır hiç yatırım yapılmadığını söyleyen köylü kadınlar, "Herkesin evi üstüne göçüyor. Ne olacak, altında biri kalsa, ölüm olsa kim sorumlu olacak. Dünya mirası olduysak gerçekten sahip çıksınlar." diyor.
UNESCO listesine girerek evrensel bir yerleşke haline gelen Cumalıkızık'da, Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz günlerde yenilediği, köy halkının kullandığı tarımsal aletler ve ev eşyaları gibi ürünlerin sergilendiği Cumalıkızık Etnografya Müzesi dışında şimdilik değişen bir şey yok. Köylülerden Nihat Ceylan, son bir yılda ziyaretçi sayısının arttığını dile getirdi. Şimdilik birkaç evde restorasyon yapıldığını belirten Ceylan, daha birçok evin onarım beklediğini ifade etti.
AKTAŞ: HERKESİN EVİ ÜSTÜNE GÖÇÜYOR
Cumalıkızık Kadınlar Derneği Kurucu Başkanı Nevin Aktaş, bir yıldır köye yatırım yapılmadığına dikkat çekti. İhale olacakmış diye söylentiler olduğunu belirten Aktaş, şöyle konuştu: "Önceki Yıldırım Belediye Başkanı çok sahip çıkıyordu, gerçek biçimde sahip çıkıyordu. Bu başkanımız herhalde yeni geldiğinden daha oturtamadılar. Seçimin üzerinden bir sene geçmesine rağmen hala ihaleler yapılamadı. Ama olacak inşallah. Evlerimiz artık göçüyor. Akan yerlere leğen koyuyorlar. Yaptırmadıkları gibi yapmıyorlar da. Tez zamanda çabuk yapılması lazım. Herkesin evi üstüne göçüyor. Ne olacak, altında biri kalsa, ölüm olsa kim sorumlu olacak. Bize yaptırtmıyorlar. Ben bir odunluk yaptım evime gelip yıktılar, yüz tane asker, ambulans, kepçe bilmem ne, gelip yıktılar yani. Kendileri yapsın o zaman istediğimizi. Dünya mirası olduysak gerçekten sahip çıksınlar. Sahipsiz bırakmasınlar köyümüzü. Çok derdimiz var."
İNCE: EVİMDE BANYO YOK, NASIL YAŞAYAYIM
Köylü kadınlardan Saime İnce de göçmek üzere olan evine kiriş yaptırdığını belirterek, "Geldi bir adam, 'bu kirişi buraya niye vurdun' dedi. 'Ne yapayım yere mi çöksün, bunu vurmasam bu tavan düşecek, ben yere düşeceğim' dedim. Yasak olduğunu söyledi. Benim evimde banyo yok. Herkesin evini yapın o zaman, banyomuzu yapın. Banyomu yaptıramıyorum, evimin içine bir şey yaptıramıyorum ceza yazıyorlar. Böyle ben nasıl yaşayayım." diye konuştu.
YAVUZ: EN BÜYÜK SIKINTI EVLER
Cumalıkızık Muhtarı Emin Yavuz ise UNESCO Dünya Mirası Listesine gireli bir yıl olduğunu, henüz köyde bir değişiklik yaşamadıklarını ifade etti. Köyün en büyük sıkıntısının evlerin onarılması olduğuna dikkat çeken Yavuz, "Köyümüze biraz daha ilgi var. 30-35 tane evin restore edilmesi için 2-3 ay içinde ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. En büyük sıkıntı evlerin yapılmaması. Başka büyük bir sıkıntımız yok." dedi. CİHAN