ÇANKIRI (CİHAN)- Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇKÜ) ve sanayi işbirliği ile hazırlanan Türkiye'de ve dünyada bir ilk olan ceviz kırma makinesi ve diğer projelerin tanıtımı yapıldı. YABÖM Konferans Salonunda yapılan toplantıya ÇKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Möhür, KUZKA ve KOSGEB temsilcileri ile YABÖM yetkilileri katıldı.
Üniversite ve sanayi işbirliği hakkında açıklamalarda bulunan Gürbüz, "Ülkemizin bilim, sanayi ve teknoloji alanındaki mevcut potansiyelini KUSİ ile projelere dönüştürerek, sanayicilerimizin uluslararası rekabet gücünü artırmak, istihdamı geliştirmek istiyoruz. Çankırı'da çok iyi şeyler yapılıyor. Üniversitemizin gücünü Çankırı anlayamadı. İlimizde yok, yok. Biz ilimize hizmet için varız." dedi.
Türkiye'de 82 proje içerisinde kabul gören 21 projeden bir tanesi olan ceviz kırma makinesinin proje sahibi sanayici İbrahim Ayaz ise 2007'de Ankara'dan Çankırı'ya geldiğini belirterek, "Ceviz kırma makinesi ile ilgili projemizi hazırladık, KOSGEB'e sunduk ve projemiz kabul gördü. Bu projenin iki ayağı var. Biz elimizden geleni yapmaya gayret ettik. Ve bu süreç içerisinde gece gündüz demeden çalıştık. 2007'den bugüne kadar ben Çankırı'da gördüğüm ilgiyi hiçbir yerde görmedim. Bütün kamu kuruluşları, insanlar bir şeyler yapsın diye yardımcı olmaya çalışıyorlar. Yapmış olduğumuz proje Türkiye'de ve dünyada bir ilk, makinemizin kırma kısmı bitti. Emiş kısmında kısa bir çalışma kaldı. Yaklaşık bir ay sonra makineyi piyasaya sürmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin dünya çapında yaptığı projelerden bahseden Savaş ise "Donanımlı öğrenci yetiştireceğiz ve şehrimizin potansiyellerinin lokomotifi olacağız. Donanımlı öğrenci yetiştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Proje en başarılı olduğumuz konudur." diye konuştu.
Yeni üniversite olmasına rağmen dünya çapında üç projesi olduğuna vurgu yapan Savaş, "Projelerimizden ilki Zeytin Genom Projesi bu proje ile zeytinin gen haritasını çıkaracağız. Ve yaban zeytininin gen haritasını bitirdik. Ayvalık zeytininde yüzde 95 seviyelere gelindi. Zeytinin haritası çıktıktan sonra yetiştirilmesi, yağı, entabilitesi ve sağlıktaki fonksiyonel durumu hayat bulacak. İkinci projemiz ise bitkisel kanser tedavi projesidir. Bu projede de çok somut neticeler elde ettik. Meme, rahim ve beyin tümörü kanser türlerinden patent aldık. Son olarak da hayvan klinik incelemeleri projemiz başladı. Sağlık Bakanlığı İlaç Genel Müdürlüğü, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve biz. Bu proje bizim önderliğimizde bir protokol ile bu işi pekiştirdik. Kapsamlı projede Çankırı'ya özgü bitki flora kullanıldı." ifadelerini kullandı.
CİHAN