'Ultrason kontrollerinin bebeğe ve anne adayına zararı yok'


Doğum ve tüp bebek alanlarında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Yücel Karaman, gebelik döneminde yapılan ultrasonografi kontrollerinin güvenli olduğunu vurguladı.

Karaman, "Bu kontrollerin bebeğe ya da anne adayına herhangi bir zararı yoktur. Bunun dışında radyasyon içermemektedir. Ayrıca uygulama yoğunluğunun artışına bağlı olarak ortaya çıkabilecek herhangi bir komplikasyon ihtimali de yoktur. Fakat gerekli görüldüğü durumlarda doktor tarafında yapılması önerilmektedir." dedi.


Prof. Dr. Yücel Karaman gebelikte ultrason hakkında açıklamalarda bulundu.

Karaman, ultrasonun ses dalgalarından yararlanılarak, anne karnında bulunan bebeğe ait görüntülerin elde edilmesini mümkün kıldığını anlattı.

Karaman, şunları ifade etti:

"Anne karnında bulunan bebeğin durumu haftalık olarak ilerlemektedir. Bu nedenle bebeği kontrol etme adına gebeliğin ayrı dönemlerinde ayrı verileri edinebilmek için rutin olarak uygulanmaktadır. İlk haftalarda yapılan muayene ile gebelik kesesi ve bebeğin kalp atımları takip edilirken, ilerleyen haftalarda daha detaylı verilerin elde edilmesi adına kontrol yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla gebeliğin 5. haftasından itibaren bebeğin durumunu öğrenmek için bebeğin ağırlığı, içinde bulunduğu amniyos sıvısının yeterliliği, plasentanın konumu ve organlar ile ilgili incelemeyi içermektedir. "

Karaman, şöyle devam etti:

"Ultrason kontrolleri gebeliğin haftasına ve kimi soruların net cevaplarını elde etmek için, karın ya da vajinal yolla yapılmaktadır. Karın yolu ile yapılan muayenelerde anne adayı jinekolojik muayene masasına yatmaktadır. Daha sonra aygıt karında dolaştırılmaktadır. Dolaştırmayı karına dökülen solüsyonlar kolay kılmaktadır. Ultrasonda noktalar monitöre iletilerek, gerekli görüntü ve veri elde edilmektedir. Gebelik döneminde yapılan ultrasonografi muayenelerinin bebek ve anne adayı için herhangi bir rahatsızlık durumu yaratmamaktadır. Uygulama kontrollerin amacına göre 10 dakika olabileceği gibi, 1 saati de bulmaktadır. Gebelik döneminde yapılan ultrasonografi kontrollerinin bebeğe ya da anne adayına herhangi bir zararı yoktur. Bunun dışında radyasyon içermediği için güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca uygulama yoğunluğunun artışına bağlı olarak ortaya çıkabilecek herhangi bir komplikasyon ihtimali de yoktur. Fakat gerekli görüldüğü durumlarda doktor tarafında yapılması önerilmektedir."

Prof. Dr. Yücel Karaman, ultrason muayeneleri ile cevap bulunan soruları şöyle sıraladı:

• Gebelik var mı? Rahim kesesinde mi? Canlı mı?
• Gebeliğin kaçıncı haftası? Haftasına göre gelişimi normal mi?
• Bebeğin ense kalınlığı?
• Bebeğin haftasına göre kilo gelişimi normal mi?
• Bebeğin rahim kanalına yerleşim pozisyonu ters mi /düz mü?
• Bebeğin plasentası yani eşinin konumu normal mi? Herhangi bir soru var mı?
• Plasentanın doğum kanalını kapatma ihtimali var mı?
• Bebeğin kafa çapı ile bacak uzunluğu normal mi?
• Bebeğin içinde bulunduğu amniyos sıvısının miktarı normal mi?
Bebekte gelişim bozukluğu var mı?
• Biyofizik görünüş incelenmesinde bebeğin hareketlerinde, kas dokusunda ve solunumunda herhangi bir sorun var mı? Normal mi?
• Erken doğum riskine karşılık, rahim ağzı uzunluğunun ölçülme ihtiyacı
• Rahim ve yumurtalıklarda miyom ya da tümör gibi patolojik bir durum var mı?
• Bebeğin cinsiyeti nedir?

Öte yandan bebeği cinsiyetini 16 ila 20. Haftada yapılan ultrasonografi muayenelerinde öğrenilebiliyor. Bu tarih, bebeğin duruşuna ve plasentanın konumurna göre şekilleniyor.

Ultrason ile ilgili detayları http://www.brukseltupbebek.com/gebelikte-ultrason-neden-yapilir/ linkinden öğrenmek mümkün.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Ultrason kontrollerinin bebeğe ve anne adayına zararı yok' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER