Savaş öncesi ülkesinin aylık tahıl ihracatının 6 milyon tona ulaştığını hatırlatan Solsky, Ukrayna’da çıkan Pravda gazetesine yaptığı açıklamada işgalin ardından geçen ay sadece 200 bin ton dışarı gönderebildiklerini bildirdi.
Gelişmelerin denize açılamayan yük gemilerin ambarlarının durumuna bağlı olduğunu ve tahılın üç aydan fazla depolanması durumunda yeni sorunların ortaya çıkabileceği uyarısını yapan Solskyi, ambarlardaki yükün bir kısmının bozulabileceğini ifade etti.
Rusya, bazı ülkelere tahıl ihracatını yasakladı
Ukrayna ürettiği tahılın hemen hemen hepsini işgal öncesi Karadeniz’deki limanlarından dışarı gönderiyordu.
Ukrayna’nın sattığı tahılın önemli bir kısmının Kuzey Afrika ve Orta Doğu’ya gittiğini kaydeden Solskyi, bu bölgelerdeki ülkelerin de daha fazla para harcamak ve Ukrayna dışında satıcı bulmak zorunda kalacaklarının altını çizdi.
Tahıl fiyatları artacak
Solskyi, “Sihirli bir şekilde bu hikaye yarın bitse bile, 3 ila 5 yıl arasında bir süre yüksek fiyat dalgası etkisi sürdürecek.” dedi.
Karadeniz’den üzerinden mallarını satamayan Ukrayna, son dönemde demiryollarını kullanarak batı komşusu Polonya üzerinde ihracatını sürdürmeyi hedefliyor.
İki ülke demiryolları arasında farklı rayların kullanılması yüzünden, önemli miktarda yük vagonu Polonya sınırında bekliyor.