Uludağ İhracatçı Birlikleri(UİB) aracılığıyla Haziran ayında yapılan ihracat 2 milyar 68 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 5,03 oranında azaldı. 2015'in ilk altı aylık döneminde toplam ihracatı 11 milyar dolar olan UİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 6,12 azalarak 22.2 milyar dolar seviyelerine geldi.
Haziran ayında ihracatta pariteye bağlı düşüşlerin devam ettiğini dile getiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yılın ikinci yarısında belli bir artış trendinin yakalanabileceğini ifade etti. UİB olarak, ihracatta yaşanan düşüşleri dengelemek adına yeni pazarlara yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Sabuncu, bunun yanı sıra yakın, orta ve uzun vadede koyulan hedeflerin yakalanabilmesi için ihracatta ileri teknoloji ürünlerin payının artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Ülke stratejisi haline gelen ihracata dayalı hedeflerimizi yakalayabilmek için İhracatta ileri teknoloji ürünlerin payını yüzde 15'in üzerine Ar-Ge harcamalarının GSMH'ye oranını ise yüzde 3'e çıkarmalıyız." dedi.
2015 yılının ilk altı ayında ihracatta yaşanan düşüşlerin pariteden kaynaklı olduğunu da hatırlatan Orhan Sabuncu, Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelere de yansımamasını temenni ettiklerini dile getirdi. Euro Bölgesi'nin Türkiye için ana pazar konumunda olduğunu kaydeden Sabuncu, şöyle konuştu: "Avrupa Merkez Bankası'nın para politikası Para Birliği'ndeki toparlanmanın sağlıklı bir çizgide ilerlemesini sağlıyor. Bunun yanı sıra komşumuz Yunanistan'da yaşanan ekonomik krize bağlı gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Türk ihracatçısı olarak, Yunanistan'da yaşanan krizin en büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi ülkelerine sıçramamasını temenni ediyoruz. Umuyoruz ki, AB bu durumu en kısa sürede en az hasarla atlatır. Avrupa'da yaşanan toparlanmanın ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağını ve bu katkının yılın ikinci yarısında da süreceğini düşünüyoruz."
OTOMOTİVDE İHRACATI 6 AYDA YÜZDE 9,13 AZALDI
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 2,67 düşüşle, 1.8 milyar dolarlık ihracata imza attı. OİB'in 1 Ocak- 30 Haziran 2015 tarihleri arasındaki altı aylık ihracatı ise, yüzde 9,13 azalarak, 9.3 milyar dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 6,22 azalarak 18.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TEKSTİLDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,02 düşüş göstererek 99.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB' in 1 Ocak -30 Haziran 2015 tarihleri arası ihracatı ise yüzde 14,54 azalarak 637.3 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 7,26 düşerek 1.3 milyar dolar seviyelerine geldi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,59 oranında bir düşüşle 44,2 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB'in son altı aylık ihracatı da yüzde 18,26 oranında azalarak 245.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 4,18 düşerek 515.7 milyon dolar oldu.
SEBZE MEYVE İHRACATI DA GERİYE SARIYOR
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Haziran ayı ihracatı ise yüzde 14,24 oranında azalarak 11.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB, 2015 yılı altı aylık toplam ihracatı 71.9 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 3,67 düşüşle 172.2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Haziran ayında ihracatı yaklaşık yüzde 22,67 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 26.2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in ilk altı aylık ihracatı 44.8 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 0,15 oranında azalarak 101.9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27,26 düşüşle 116.8 milyon dolar olarak açıklandı. CİHAN