Dünya gazetesinin haberine göre, siber saldırılarda bankacılık, enerji, sağlık gibi kritik sektörlerin hedef alındığı kaydediliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın bütçe görüşmeleri sırasında verdiği bilgiye göre, söz konusu saldırıların yüzde 95’inden fazlasını dağıtık servis dışı bırakma ve oltalama saldırılar oluşturuyor. Turhan, bu tür siber saldırıların genel olarak internetin anonim ve kimliğin gizlenebilmesi özellikleri nedeniyle kaynağının doğru olarak görünmesinin zorlaştırdığını söylüyor.
Turhan, saldırı sayısının 2015’de bin 489, 2016’da 8 bin 625, 2017’de ise 99 bin 600 olduğunu belirtiyor ve ekliyor:
“Şu ana kadar 28 bin 478 zararlı bağlantı tespit edilerek kontrolleri yapılmış ve altyapı seviyesinde erişim engellenmiştir. Bu rakam, 2017 yılına kadar 490 olarak gerçekleşmişken, 2017 yılında önceki yılların toplamına göre duyurulan zararlı bağlantı sayısında yaklaşık 16 katlık artış olduğu görülmektedir. 2018 yılında ise eylül ayı sonu itibarıyla tespit edilen zararlı bağlantı sayısı, 2017 yılındaki toplam sayının 2.5 katına ulaşmış bulunmakta. Bu sayede, ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıların önlenmesi sağlanmıştır."
Turhan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından 2017 yılı içerisinde bin 550’ye yakın kurum, kuruluş, işletmeye siber güvenlik bildiriminde bulunulduğunu ifade ediyor. Turhan, “Söz konusu siber güvenlik bildirimleriyle, kurum ve kuruluşlardaki kritik ve acil olarak ele alınması gereken zafiyetler ve internete açık servislerinde tespit edilen açıklıklar, alınması gereken tedbirlerle birlikte ilgililerine iletilmiştir. 2018 yılı eylül sonu itibarıyla da 2 bin 500’e yakın siber güvenlik bildirimi ilgili kurum ve kuruluşa bildirilmiştir” diyor.