Kültür ve
Turizm Bakanlığı ile
Karasu Belediyesinin daveti üzerine geçtiğimiz
Ekim ayında
Türkiye'ye gelen 87 yaşındaki Gerd Enders'e gezisi sırasında eşlik eden
Alman gazeteciler, izlenimlerini çalıştıkları dalış dergilerinde Alman okurlarla paylaştı.
Almanya'da dalış turizmini yönelik haberlerin yer aldığı ''
Atlantis'' ve ''Seastar'' adlı dergiler, U-20
denizaltısını ve Karasu'nun dalış turizmi potansiyelini kaleme aldı.
Dergilerdeki yazıda, batığın tarihine ilişkin bilgilerin yanı sıra, geçtiğimiz Ekim ayında
Kültür ve Turizm Bakanlığının daveti üzerine Karasu'ya giden Alman denizci Gerd Enders'in ziyaretine de yer verildi.
Atlantis Dergisi'nin Ocak-
Şubat sayısının kapağında, ''Tüm Dalgıçlara Türkiye'' başlığı kullanırken, 4 sayfalık yazıda Karadeniz'deki diğer Alman denizaltılarına da değiniliyor.
Denizaltıların nasıl ve neden Karadeniz'de batırıldığı ayrıntılı tarihsel bilgilere dayandırılarak anlatıldı.
Öte yandan Karasu'daki batığı görmek için Türkiye'ye davet edilen Alman denizci Gerd Enders ve ziyaretinde kendisine eşlik eden deniz araştırmacısı
Selçuk Kolay'ın biyografileri de yazıda yer alıyor. Dergide, dalış meraklıları için batığın bulunduğu Karasu'ya ulaşımı anlatan bir
harita da bulunuyor.
Şubat-
Mart sayısında Karasu'daki batığa 3 sayfa ayıran Seastar Dergisi de U-20'ye ilişkin haberi kapağında ''Hitler'in Denizaltıları, Karadeniz'e tarihi dalış seyahati'' başlığıyla duyurdu.
Tanıtım yazısında, ''Hırslı
batık dalgıçlarının sevinmeleri için yeni bir sebep var; Karadeniz'in Türk sahillerinde Alman ordusuna ait bir deniz altı dalışa açıldı. Seastar redaksiyonu oradaydı ve o dönemin canlı şahidi Gerd Enders'e geçmişe olan yolculuğunda eşlik etti'' ifadeleri yer aldı.
Aynı şekilde Seastar dergisinde de Alman denizatlılarının Karadeniz'e nasıl indirildiği ve batırılış öyküleri ele alındı. Yazıda Enders'in ziyaretinin medyada geniş yer bulması ve bundan duyduğu memnuniyet de anlatıldı.
-U-20 DENİZALTISI-
Karasu'da, mürettebatı tarafından batırılan U-20 denizaltısı 4.1 metre eninde 42.7 metre uzunluğunda. Kıyıdan yaklaşık 4 kilometre açıkta bulunan batığın
kule derinliği 18, dip derinliği ise 23 metre.
Mürettebatı ölmeden U-20'yi terk ettiği için söz konusu denizaltı, savaş mezarı sayılmıyor. Bu sebeple batığa dalış yapılabiliyor.
Alman batığı,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından alınan izinle Temmuz 1994 yılında, Karasu açıklarında yapılan bir tatbikat sırasında keşfedildi.
Diğer batıklar U-19 ve U-23 denizin derinliklerinde hala bulunmayı bekliyor. U-20 botlarından sadece yirmi tane üretildiği, günümüzde ise geriye tek bir denizaltının kaldığı, parçalanmadan battığı ve sığ sularda olduğu için oldukça iyi korunan U-20'nin geçmişe ışık tutmak için kıymetli bir hazine olduğu belirtiliyor.
Bu keşifle Karasu ilçesinin dalış turizmi için yeni bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor.
AA