ANKARA (CİHAN)- "Sen Çok Yaşa" projesi kapsamında Türkiye'nin uzun yaşama ve yaşlanmaya bakış açısını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan araştırma, kadınların yüzde 64'ünün, erkeklerin ise yüzde 77'sinin yaşlanmaktan korkmadıklarını ortaya çıkardı.
Türkiye'nin uzun yaşama ve yaşlanmaya bakış açısını ortaya çıkarmak amacıyla 'Sen Çok Yaşa' projesi kapsamında Pfizer Türkiye tarafından Ipsos araştırma şirketine yaptırılan araştırmada, kadınların yüzde 64'ü, erkeklerin yüzde 77'si yaşlanmaktan korkmadıklarını ortaya koydu. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Balıkesir, Adana, Samsun, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Antalya, Gaziantep ve Malatya olmak üzere 13 şehirde 1320 kişiyle yapılan araştırmaya göre yaşlanma konusunda en korkusuz şehirler sırasıyla yüzde 89 ile Malatya birinci olurken, yüzde 84 ile İzmir ikinci ve yüzde 80 ile Balıkesir üçüncü oldu.
ERKEKLER "İÇİNDEN GELDİĞİ GİBİ", KADINLAR "YAŞININ GEREKTİRDİĞİ GİBİ" YAŞIYOR
Anket genelinde "İçinizden geldiği gibi mi yaşınızın gerektirdiği gibi mi yaşıyorsunuz?" sorusunu "yaşımın gerektirdiği gibi yaşıyorum" diye yanıtlayanlar yüzde 47 olurken, verilen cevaplara göre Türklerin yüzde 53'ü kaç yaşında olduğunu umursamıyor ve içinden geldiği gibi yaşıyor. Kadınların yüzde 51'i "yaşımın gerektirdiği gibi yaşıyorum" derken, erkeklerin yüzde 57'si "içimden geldiği gibi yaşıyorum" diyor. Şehirlere bakıldığında en çok Trabzonlular yüzde 91, Balıkesirliler yüzde 71 ve Ankaralıların yüzde 65 "yaşımın gerektirdiği gibi yaşıyorum" diye cevap verirken, yaşına göre değil içinden geldiği gibi yaşayanlar yüzde 69'la Adana, yüzde 68 Gaziantep olurken yüzde 58 Antalya'da sıralamada yer aldı.
65 YAŞINDAN SONRA EN ÇOK SAĞLIKLI OLMAK MUTLU EDİYOR
Araştırmada verilen cevaplara göre, 65 yaşından sonra yüzde 42 ile insanları en çok sağlıklı olmak ,daha sonra ise yüzde 26 ile huzur mutlu ediyor. Bunları yüzde 26 oranında aileyle birlikte olmak takip ediyor.
Yaşlanmaktan korkanlar, onları en çok korkutan şeylerin sırasıyla yüzde 53 ile ölüm yüzde 41 ile fiziksel zayıflık ve yüzde 35 ile kronik bir hastalığa yakalanmak olduğunu söylüyor. Bunları yüzde 31 hafıza kaybı ve yüzde 22 maddi yetersizlik takip ediyor.
TRABZONLULAR AŞKI ÖMÜRLÜK YAŞIYOR
Ankete katılanların yüzde 68'i yaşlandığında da eşine hâlâ eskisi gibi âşık kalacağını düşünüyor. Özellikle yüzde 100 oranında Trabzonlular, yüzde 82 oranında Gaziantepliler ve yüzde 73 Adanalılar bu konuda kendilerinden oldukça emin olduklarını belirtiyor. En pozitif şehir yüzde 100 evetle Trabzon olurken, en negatif şehir ise yüzde 60 oranında hayır ile Ankara oldu.
KADINLAR SAĞLIKLI BESLENMEYE DAHA ÇOK DİKKAT EDİYOR
Araştırmada, sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenip beslenmedikleri sorulduğunda, katılımcıların yüzde 53'ü sağlıklı yaşlanmak için sağlıklı beslendiklerini söylerken, kadınlar yüzde 57 oranıyla sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat ediyor. Erkeklerde sağlıklı beslenenlerin oranı yüzde 49. En sağlıklı beslenen kentler sırasıyla yüzde 68 ve yüzde 67 ile Adana ve Balıkesir. En sağlıksızlar ise yüzde 54 ile İstanbul ve Gaziantep oldu.
Yaşlandıklarında hayat kalitesi ve yaşam tarzlarının aynı kalacağını düşünenler yüzde 53 olurken, "daha iyi olacak" diyerek pozitif düşünenler yüzde 20'de kalıyor; yüzde 17 ise "daha kötü olacak" diyor. İllere bakıldığında hayat kalitesi ve yaşam tarzlarının aynı kalacağına Trabzonlular yüzde 70 oranında, Adanalılar ve Ankaralılar yüzde 66 oranında inanan ve yaşlılık dönemine pozitif bakan illeri oluşturuyor. CİHAN