Kültürlerarası Birlikte Yaşam Topluluğu (Gesellschaft für Interkulturelle Zusammenleben e.V.) Berlin'de başlattığı Türklere yönelik okuma yazma kurslarını Almanya çapına yayıyor. Topluluk Berlin camilerinde başarıyla sunduğu okuma yazma kurslarını, Almanya genelinde verecek.
Federal Eğitim Bakanlığı'nın finanse ettiği kursları, değişik kentlerde sunabilmek için başlatılan yoğun çalışmalar hızla ilerliyor.
Okuma yazma kurslarının özelliği camilerde yapılması. ABCami Projesi adı altında bundan üç yıl önce Berlin'in Wedding, Kreuzberg ve Spandau İlçeleri'nde başlatılan kurslarda cinsiyet ayrımı yapılmamasına rağmen kadınlar daha çok ilgi gösterdi. Toplam 60 kadın okuma yazma kurslarını başarıyla tamamladı. Anne olan kadınlar şimdilerde çocuklarına hem Türkçe hem Almanca kitap okuyabilmenin mutluluğunu yaşıyorlar.
Almanya'da okuma yazma bilmeyen 7 milyon kişi bulunuyor. Bunların yüzde 60'ı Alman, yüzde 40'ı göçmen kökenli. Kültürlerarası Birlikte Yaşam Topluluğu'nun üç yıl boyunca pilot proje olarak yürüttüğü ABCami, Federal Eğitim Bakanlığı tarafından, okuma yazma bilmeyenlerin sayısını azaltmak amacıyla uygulamaya soktuğu "Okuma Yazma için Ulusal Strateji" kapsamında finanse ediliyor. Bakanlık projeyi pilot proje süresince 400 bin euroluk bir bütçe ile destekledi.
Yeni süreç kapsamında bütçe 1 milyon 800 bine yükseltildi. Projeyi çok başarılı bulan bakanlık okuma yazma kurslarının Almanya çapında 25 camide açılması talebine olumlu yanıt vererek projeye devam kararı aldı. ABCami Projesi, GİZ e.V.Müdürü Dr. Britta Marschke ve Ercan Umaç, Özcan Kalkan, Musa Bozkurt, Tuğba Bektaş, Sibel Tosuner ile Fahimi Biraka'dan oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor.
Eğitim ve İslam bilimcisi olan Müdür Marschke projenin başarısını gerekçelendirirken "Proje insanları bulundukları yerde kucaklıyor. Biz onlara‚ 'Sizin için bir proje hazırladık. Projeye katılmak için şunları yapmanız gerekiyor.' demedik. Biz projeyi, projeye katılacaklarla birlikte hazırladık. Kimse kimseye öğretmenlik yapmadı. Eşit göz hizasında, karşılıklı saygı ve takdir temelinde işe başladık." diyerek işbirliği yaparken tarafların güven duygusu içinde hareket etmelerinin çok önemli olduğunu söyledi. Camilerde okuma yazma kursları haftada iki gün, genellikle öğleden önceleri düzenleniyor ve üç saat sürüyor. GİZ e.V. ABCami Projesi için özel bir eğitim metodu geliştirdi.
Ders dili Almanca ancak ihtiyaç duyulduğunda bilgiler Türkçe anlatılıyor ve kursiyerler öğrendiklerini zihinlerinde bulunan bilgilerle irtibatlandırarak daha kolay öğreniyor. Bu yöntemle kursiyerler aynı zamanda kendi anadillerinin de değerli bir lisan olduğu duygusunu geliştirip pekiştiriyor. Öte yandan kursa gelen kadınlar namaz vakti geldiğinde derse ara verip, namazlarını kılıp dini vecibelerini yerine getiriyor.
GİZ e.V. Müdür Yardımcısı ve Berlin ile Batı Almanya Koordinasyon Sorumlusu Ercan Umaç, "Bizler kursiyerlerin kendilerini iyi hissettikleri bir ortamda öğrenmeye açık olduklarını düşünüyoruz. Elde ettiğimiz deneyimler de bunu gösteriyor." diyerek Almanya'da camilerin birer eğitim yuvası haline gelmelerinin önemini vurguladı. Buradan hareketle proje aralarında Hamburg, Bremen, Hannover, Frankfurt, Wiesbaden, Mainz, Münih, Dortmund, Düsseldorf gibi şehirlerin bulunduğu birçok kentte toplam 25 camide hizmete girecek.
ABCami Projesi'nde entegrasyon uzmanı ve uyum araştırmaları profesörü Dr. Halil Uslucan bilirkişi olarak görev yapıyor. CİHAN