Türkiye'ye kötü haber: Rusya vanaları kapatıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Şubat 27 2024
Rus hükümeti, 1 Mart'tan itibaren 6 ay boyunca ülkenin petrol ürünlerinin ihracatını askıya alma kararı aldı. Bu karar, en çok Türkiye'yi etkileyecek. 2023'te Rusya'nın en büyük petrol ithalatçılarından biri olan Türkiye, bu ülkeden ithalatını bir yılda %200 artırarak 2 milyar doların üzerinde tasarruf sağlamıştı. Rusya'nın ihracatı durdurması, Türkiye'nin petrol arzını ve fiyatlarını etkileyecek.

Ekonomim'de yer alan habere göre Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi karşısında fiyatları sabit tutmak ve dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan ülkedeki rafinerilerin bakımına olanak sağlamak gibi gerekçelerle 1 Mart'tan itibaren petrol ürünleri ihracatına altı ay süreyle yasak getirdi.
21 ŞUBAT'TA ONAYLANDI
İlk olarak Rus medya kuruluşu RBC tarafından bildirilen yasak, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın geniş enerji sektöründen sorumlu danışmanı Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın bir sözcüsü tarafından doğrulandı. RBC, kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayanarak, Başbakan Mikhail Mishustin'in, Novak'ın 21 Şubat’ta teklif ettiği yasağı onayladığını söyledi.
Halktv.com'da yer alan habere göre Novak teklifinde, “Petrol ürünlerine yönelik aşırı talebi dengelemek için, iç piyasada fiyatların istikrara kavuşmasına yardımcı olacak tedbirlerin alınması gerekiyordu” diyordu.
RUSYA'NIN EN BÜYÜK DÖVİZ KAYNAĞI
Petrol, petrol ürünleri ve gaz ihracatı Rusya'nın açık ara en büyük ihracatı. Bu kalemler 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki ülke ekonomisi için önemli bir döviz kaynağı ve Moskova'nın küresel enerji politikalarının en üst masasında yer almasını sağlıyor.
Kremlin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin yanı sıra, kilit müttefiklerini de içeren OPEC+ grubunun bir parçası olarak fiyatları yüksek tutmak için dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile birlikte çalışıyor.
Rusya, OPEC+'nın fiyatları destekleme çabalarının bir parçası olarak ilk çeyrekte petrol ve yakıt ihracatını gönüllü olarak günlük 500 bin varil azalttı.
RUSYA'NIN KARARI EN ÇOK TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK
Rusya'nın bu kararı en çok Türkiye'yi etkile
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Avustralya'daki terör saldırısında ilginç detaylar ortaya çıktı!2.Teknik güncelleme duyurusu3.DDK'dan istifa eden Furkan Torlak Cem Küçük'ün iddialarına yanıt vermeye çalıştı4.Mehmet Akif Ersoy dosyasında kritik gelişme!5.AİHM ailesinden 850 km uzakta tutulan kişi için Türkiye'yi mahkum etti!
6.Fatih Erbakan’dan KHK'lıların durumuna dikkat çekti: Aileleriyle birlikte milyonlar mağdur7.MHP'ye o il'deki tek belediye başkanı üzerinden operasyon mu çekiliyor?8.CHP’li Tan güvenlik zaafını açıkladı: İHA, Ankara’da ROKETSAN’a çok yakında düşürüldü9.Konut sahibi olanlar dikkat! TCMB araştırma sonucu şok sonuç!10.Fevzi Çakır da Habertürk'teki görevinden istifa ettiğini duyurdu

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







