Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün, ''2001 Krizinin 10. Yılı,
Türkiye IMF'den Nasıl Kurtuldu?'' başlığıyla düzenlediği panele konuşmacı olarak katılan
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı
Erdem Başçı, 2000-2001 yıllarında uygulanan döviz kuruluna dayalı istikrar programının başarısız olduğunu ancak 2002-2011 arasında uygulanan mali disipline dayalı istikrar programının hala başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi.
Başçı, görev zararlarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ise Halk Bankasıyla,
Ziraat Bankası'nın yeni istikrar programından sonra zarar etmediklerini söyledi. Erdem, mali
kural konusundaki bir diğer soruyu yanıtlarken de mali kuralda uygulamanın önemli olduğunu, kamu borcunun ülkeye yük olmaktan çıkması gerektiğini belirtirken,
Merkez Bankası olarak mali kuralın hazırlanması ve formüle edilmesinde
teknik destek verdiklerini anlattı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Fatih Özatay da bir ülkede istikrarın önemli olduğunu ancak bunun yeterli olup olmadığının sorulması gerektiğini söyledi.
''Bir zemin düşünün ki
bataklık. Bunu kurutmanız lazım. Ama bu yeterli mi'' diye soran Özatay, gelişmiş ülkelere yetişmek için sıçrama yapılması gerektiğini, ancak bataklık ortamında sıçramanın ise mümkün olmadığını anlatan Özatay, Türkiye'de 30 yıllık bir dönemde çok da bir şey yapılmadığını kaydetti. Türkiye'nin son 50 yılda ortalama
büyüme hızının yüzde 4,6 olduğunu ancak geldiği noktanın Almanya'ya, Japonya'ya, Amerika'ya göre değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Özatay, 30 yılda Türkiye'de kişi başına gelir düzeyinin ABD'ye göre toplam 4 puan iyileştiğini dikkatlere sundu.
Panelde konuşan İktisat İşletme ve Finans Dergisi Editörü Ali Bilge'de her zaman krizin maliyetinin garibanlara çıkarıldığını, 2001 krizinin maliyetini de Türkiye'de garibanların ödediğini ve o garibanların da AK Partiye oy verdiğini söyledi. Bilge 2001 krizinin sonucunun ise bu olduğunu kaydetti.
AA