3. Sigara veya
Sağlık Ulusal Kongresi,
Ankara Ticaret Odası Toplantı Salonunda başladı. Kongrenin açılışının ardından Tütün Salgınının Vektörleri ve Mücadele Yöntemleri konulu panel yapıldı.
Prof. Dr. Bilir, ''Türkiye'de Tütün Mücadelesi ve Tarihçesi'' başlıklı konuşmasında, sigara endüstrisinin
tütün ürünleri kullanımına karşı yürütülen mücadeleyi engellemek için her türlü yola başvurmaktan kaçınmadığını söyledi.
Dünyada saniyede 8, saatte 600 ve yılda 5 milyon kişinin, Türkiye'de ise dakikada 6, günde 250 ve yılda 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden öldüğünü ifade eden Bilir, bunun düşündürücü olduğunu belirtti.
Marmara Üniversitesi
Tıp Fakültesi Pediatri Ana
Bilim Dalı
öğretim üyesi Dr. Elif Dağlı ise Tütün Endüstrisi Taktikleri başlıklı konuşmasında, reklamlar ve tütün tüketimi arasındaki ilişki hakkındaki görüşlerini anlattı.
Dağlı, sigara firmalarının, reklamları gençleri sigaraya çekmek,
pazar payını artırmak, sigarayı bırakmaya çalışanları vazgeçirmek, pazarlama konusundaki sınırlamaları etkisiz hale getirmek gibi amaçlar doğrultusunda kullandıklarını ileri sürdü. Dünyanın önde gelen sigara üreticilerinden Philip Morris, JTI gibi firmaların 40 milyar dolara varan bütçeleri olduğunu belirten Dağlı, bunun 27 ülkenin bütçesinden daha büyük olduğunu söyledi.
Sigaranın dünyada, ''
Amerikan rüyası'', ''seks'', ''çekicilik'' gibi sloganlarla pazarlandığını ifade eden Dağlı, birçok araştırmanın sigara reklam harcamalarının artmasıyla sigara tüketiminin arttığını ve sigara reklamlarının yasaklanmasıyla sigara tüketiminin düştüğünü ortaya koyduğunu anlattı.
Dağlı, sigara firmalarının, markalı ürünün bir film, sahne eseri, konser, televizyon programı içine
ücret ya da başka yarar karşılığında yerleştirmesi anlamına gelen ''ürün yerleştirme'' gibi taktikler kullanarak gizli ve dolaylı reklamlarla ''reklam yasağını'' deldiğini söyledi.
Kurtlar Vadisi ve Gora gibi filmlerin bunlara örnek olabileceğini ileri süren Dağlı, beğenilen bazı şarkıcıların sahnede sigara içmesi, bazı bira firmalarının konserler de ücretsiz sigara dağıtması, bazı üniversitelerde sigara dağıtılması gibi taktiklerle gizli sigara reklamı yapıldığını kaydetti. Dağlı, ''Sigara endüstrisi şu an dünyada sigara içicisi olan 1.1 milyar insanın yarısının ölümünden sorumlu olacak. Bu anlamda sigara en büyük kitle
imha silahı'' dedi.
Bilkent Üniversitesi İşletme fakültesi
öğretim üyesi, Doç. Dr. Zeynep
Önder ise tütünden alınan
vergilerin artırılmasının en etkin tütün kontrolü politikalarından biri olduğunu, bu sayede tütüne olan talebin azaldığını ve devletin vergi gelirlerinin artırıldığımı söyledi.
Çalışmalarının Türkiye'de sigara fiyatları yüzde on artırıldığı takdirde, sigara kullanımının yüzde on düşeceğini gösterdiğini ifade eden Önder, tütün ürünlerinde vergi artırılmasının, düşük gelirli kesimin vergi yükünü artırmadığını kaydetti.