'Türkiye'ye tedavi amacıyla gelen hasta sayısı 2014'te 496 bin 324'e yükseldi'


Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler ve Yurtdışı Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre 2014 yılında hizmet sektörü ihracatındaki artışın mal ihracatındaki artış oranından yaklaşık dört kat daha yüksek düzeyde gerçekleştiğini söyledi. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'deki hizmet sektörünün de hızlı bir gelişme gösterdiğini belirten Öztürk, "Hizmet ihracatımız 2014 yılında 50,3 milyar dolar ile rekor düzeye ulaşmış. Söz konusu yılda fazlamız 25,2 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamlar çerçevesinde Türkiye, dünyada hizmet ihracatında yaklaşık yüzde 1, hizmet ithalatında ise yaklaşık binde 5 oranında paya sahip. Cumhuriyetin 100. yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine ulaşma yolunda ilerliyoruz." dedi.

Adana Ticaret Odası (ATO)'nun Sheraton Otel'de düzenlendiği 'Dünyada ve Türkiye'de hizmet sektörünün yeri ve Çukurova'nın potansiyeli çalıştayı' düzenlendi. Organizasyona konuşmacı olarak katılan Uğur Öztürk, devlet yardımı programından sağlık turizmi sektöründe ruhsatlı hastaneler, tıp merkezleri, termal tesisler ve diğer sağlık kuruluşları ile hasta transferine aracılık eden sağlık turizmi şirketleri; bilişim sektöründe yazılım ve bilgisayar oyunu şirketleri ile teknokentler; eğitim sektöründe Türkiye'de kurulu bulunan üniversiteler ve orta öğretim kurumları; film sektöründe ise film yapımcısı veya dağıtımcısı şirketler yararlandığını hatırlattı.

Sağlık turizminin söz konusu sektörler arasında öncü rol oynadığını dile getiren Öztürk, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2013'te Türkiye'ye tedavi amacıyla gelen uluslararası hasta sayısı 409 bin 328 iken bu sayı 2014 yılında yüzde 21 oranında artarak 496 bin 324'e yükseldiğini duyurdu. Uluslararası hastaların yüzde 71'inin özel sağlık, yüzde 29'unun ise kamu sağlık kuruluşlarını tercih ettiği 2014 yılında, en fazla tercih edilen ilk beş branşın iç hastalıkları, göz hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji, kadın hastalıkları ve doğum ile kulak-burun-boğaz branşı geldiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: "100 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen sağlık turizmi sektöründe 50 sağlık kuruluşu ile dünyanın en fazla JCI (JCI-Joint Commission International) akreditasyonlu sağlık kuruluşuna sahip ülkeleri arasında yer alan Türkiye, tıp turizminin yanı sıra termal turizm açısından taşıdığı potansiyel ile de öne çıkmaktadır. Bin 500 dolayında termal kaynağa sahip bulunan ülkemiz, kaynak zenginliği açısından dünyada ilk 7 ülke arasında yer almaktadır. Bu anlamda, Avrupa'da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları açısından ise üçüncü sırada bulunmaktadır.Bu çerçevede, sağlık turizmi sektöründe sağlık kuruluşlarımızın ve sağlık turizmi şirketlerimizin yıllık 966 bin dolar; işbirliği kuruluşlarımızın ise 1,5 milyon dolar destek alması mümkün."

"Hizmet Sektöründe Çukurova'nın Potansiyeli ve Fırsatlar" başlıklı sunumu yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ise ekonominin sağlıklı olması imalat sanayinin çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 yılı 'Yıllık sanayi ve hizmet istatistiklerine' göre faal olan girişimlerin yüzde 41,3'nün hizmet sektöründe, yüzde 39,9'nun ticaret sektöründe yer aldığına işaret eden Menevşe, "Hizmet sektörü toplam istihdamın yüzde 35,8'ini oluştururken, sanayi sektörünün istihdam payı yüzde 29,5'tir. Hizmet sektöründe ciroda en yüksek payı yüzde 40,3 ile ulaştırma ve depolama almaktadır." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Türkiye'ye tedavi amacıyla gelen hasta sayısı 2014'te... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER