Türkiye’ye rekor miktarda kredi veren EBRD’ye eleştiri
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ocak 31 2022
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın 2021'de en çok kredi verdiği ülke 2 milyar Euro ile Türkiye olurken, profesörler Dani Rodrik ve Daron Acemoğlu'ndan eleştiri geldi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki yatırımını 2021’de 2 milyar euro ile rekor seviyeye yükseltirken, konu yurt dışında eleştirileri de beraberinde getirdi.
İngiliz Financial Times gazetesinde dün Laura Pitel ve Sam Fleming imzasıyla yayımlanan “EBRD hala özgürlüğü mü finanse ediyor?” başlıklı yazıda, demokrasi yanlısı ilkelerine rağmen EBRD'nin yılda 10 milyar Euro'yu bulan kredilerinin önemli bölümünün otoriter liderlere sahip ülkelere gittiği belirtildi.
Yatırım koşullarının elverişsizliğine, enflasyonun artışına, muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın artan otoriterliği ve dengesiz ekonomi politikaları konusundaki uyarılarına rağmen EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso'nun geçen yıl Erdoğan'ı sarayında ziyaret ettiğini ve ziyaretin birkaç hafta sonrasında Türkiye'ye yüzlerce milyon Euro'luk yeni kredi açtığını belirten FT, 2021'de Türkiye'nin EBRD'den en fazla kredi alan ülke olduğuna işaret etti.
EBRD'nin Türkiye, Mısır, Belarus ve Kazakistan gibi anti-demokratik ve otoriter gerileme yaşanan ülkelerde faaliyet gösterdiği belirtilen yazıda, EBRD'nin ya kuruluş anlaşmasındaki demokrasi yanlısı ilkeyi kaldırması ya da faaliyet alanlarını yeniden değerlendirmesi gerektiği yönünde eleştiriler olduğu aktarıldı.
RODRIK: DEMOKRASİ İLKESİYLE UYUMSUZLUK VAR
EBRD'nin mevcut kredi pratiklerinin, sadece gerçek demokrasiye sahip ülkelerle çalışma ilkesiyle ağır şekilde uyumsuz olduğunu belirten Harvard Üniversitesi'nden Dani Rodrik, çok uluslu kredi kurumlarının açık siyasi kriterlere sahip olup olmaması gerektiği konusunun tartışılması gerektiğini söyledi.
EBRD'nin demokrasiye açık bir bağlılıkla kurulduğunu ekleyen Rodrik, “EBRD'nin 1. madde yokmuş gibi hareket etmesi için çok az gerekçe var” dedi.
ACEMOĞLU: ÜLKEDEKİ DURUMDAN SORUMLULAR
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğre
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Esad ve eşi Esma Esad Rusya'da ne yapıyor? Ayrıntılar ortaya çıktı...2.ABD'de kırmızı alarm: 'Bir dizi bombalı terör saldırısı önlendi'3.Tayyar fitili ateşledi: Öyle biri var ki, iddialar Mehmet Akif Ersoy'unkinden daha ağır...4.GAİN Medya’ya operasyon: Gözaltılar var, TMSF kayyım olarak atandı!5.KHK'lılar Ankara'da adeletsizliği haykırdı: Zeytinyağı almak bile terör suçu oldu...

HÜSEYİN YAĞMUR

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU








