Sovyetler Birliği'nin Yalta kentinde 1945'te bir araya gelen SSCB, ABD ve İngiltere liderlerine yönelik olası suikastın önlenmesinde Türkiye'nin önemli rol oynadığı ortaya çıktı. İddiaya göre Türkiye konferans sırasında bir denizaltının gizlice Boğazlardan geçerek Yalta'ya doğru hareket ettiğini Moskova'ya bildirdi.
İkinci Dünya Savaşı'nda "Üç Büyük" olarak adlandırılan Müttefik Devletler'in liderleri Josef Stalin (SSCB), Winston Churchill (İngiltere) ve Franklin D. Roosevelt (ABD) 4-11 Şubat 1945 tarihleri arasında Yalta'nın 3 kilometre güneyinde bulunan Livadia Sarayı'nda bir araya gelmişti.
Rus gazetesi Veçerni Stavropol savaş gazisi Pavel Lipnyagov'un (94) kahramanlığını sayfasına taşıdı. Makalede, savaş sırasında Kırım'da askeri deniz komutanı olarak görev alan Lipnyagov, Yalta Konferansı ile ilgili güvenlik çalışmalarında yer aldı. Makalede konferans sırasında Türkiye'nin önemli bir ihbarda bulunduğuna işaret edilerek, "Liderler Kırım'da toplantıda bir araya gelirken Türkiye, Boğazlar'dan bilinmeyen bir denizaltının geçtiği ve Yalta tarafına hareket ettiği bilgisini aktardı." denildi.
İhbar üzerine harekete geçen Sovyet denizcileri, füzeyle denizaltıyı imha ediyor. Askeri operasyonu başarılı şekilde gerçekleştiren subay Lipynakov'un Kızıl Bayrak ödülünü bizzat Stalin'in elinden aldığı ifade edildi. Sovyet subayına ayrıca ABD Başkanı D.Rooseveltîn "G.Washington" madalyası verdiği de kaydedildi.
Yalta Konferansı'nda liderler, Almanya'yı mağlup ettikten sonra bu ülkenin geleceği konusunu masaya yatırmıştı.
CİHAN