Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, Rus uçağının düşürülmesi üzerine çıkan krizde çok büyük yara alacaklarını, piyasanın bir anda çökebileceğini söyledi.
'TÜRKİYE'DEKİ SEBZE VE MEYVE PİYASASI ÇOK BÜYÜK BİR KRİZE GİRER'
Rusya ile yaşanan krizi değerlendiren Başkan Vekili Öztürk, bugün itibarıyla sebze ve meyve sektörüne bir yansıması olmadığını ancak piyasanın çok büyük bir tereddüt içinde olduğunu ifade etti. Öztürk, "Özellikle bu dönemde Denizli'de üretilen nar ve üzüm ihracatının pazarı, yüzde 70 Rus pazarından oluşuyor. Narenciye ve domates açısından da çok iyi bir pazar Rusya. Yapmış olduğumuz sebze ve meyve ihracatının büyük bir kısmını Rusya'ya yapıyoruz. Böyle bir kriz olmasından dolayı sabahtan beri sektördeki arkadaşlarla meseleyi yorumluyoruz. Rusya yarın dese ki, 'Benim Türkiye ile ticari ilişkim yok, mal almıyorum satmıyorum.' dediği dakika Türkiye'deki sebze ve meyve piyasası çok büyük bir krize girer. Daha önceden gönderilen mallar var. tahsilatı zor olur. Buradaki sebze meyve gönderilemediği zaman çok büyük bir yara alır. İnşallah herhangi bir kriz yaşanmaz, bizimle ticari ilişkisini kesmez. Ayrıca Rus turistler de geliyor, onlar da tüketici. Antalya'ya 5 milyon turistin gelmesi, o kadar tüketicinin olması demek. Bunlar olmadığı zaman bir anda iç ve dış piyasada çok büyük sıkıntı yaşarız. Tereddütümüz o, korkuyoruz işin açığı. Türkiye'nin Rusya ile kriz yaşamasını istemiyoruz. Sebze ve meyve piyasası altüst olur. Beklentilerin çok altında mal satılır. Piyasa bir anda göçer diye korkuyoruz." dedi.
'RUSLARIN SEBZE VE MEYVE ALABİLECEĞİ ALTERNATİFLERİ VAR'
Böyle bir durumda Rus halkının pahalı sebze meyve yiyip yemeyeceği şeklinde bir soru üzerine Öztürk, Rusya'nın seçenekleri olduğunu dile getirdi. Öztürk, "İspanya'dan ve Mısır'dan alır. Arada çok az bir nakliye farkı olur. Neticede bu iş ciddi bir krize girdiği zaman o aradaki fark hesap edilmez. Örneğin Moskova'da narın satış fiyatı 90-100 ruble arasında değişiyor, bu 110 olur. Üç beş sent fark eder. Rus halkının tükettiği sebze ve meyvenin hepsi bizden gitmiyor, ancak yüzde 10 civarını karşılıyoruz. Orası bizim için büyük bir pazar. Biz onlar için büyük bir alıcı değiliz. Portakalı ve mandalinayı Türkiye'den almazsa Mısır'dan alıyor. Nakliyede bir gün fark var. Kendimizi dev aynasında görmememiz lazım. Biz bu pazarlara girmek için daha iyi lojistik oluşturmamız gerekirken tam aksini yapmamız durumunda çok büyük sıkıntılar çekeriz. Kriz büyürse sebze ve meyve sektörü çok büyük bir yara alır." şeklinde konuştu. CİHAN