Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü'nde çalışan çok sayıda işçi, kurumun yaptığı tassarufları protesto etmek amacıyla 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü giriş kapısında bir arya gelen işçiler, ellerinde dövizler ve sloganlar atarak bölge müdürlük binasına yürüdü. Bölge Müdürlüğü binasına gelen işçiler, burada bir süre slogan atarak kurumu protesto ettikten sonra basın açıklaması yaptı. Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmuz Kaygusuz, 60 yılı aşkın bir süredir ülke ekonomisine büyük bir değer katan ulusal kamu kuruluşu Türkiye Petrolleri'nde uygulanan yanlış politikalar ve istihdama yönelik tasarrufların, çalışma barışını tehdit ettiğini söyledi.
İşçilerin artık dayanamaz hale geldiğini ifade eden Kaygusuz, "Biz işçilerin sabır eşiği artık aşılmıştır. Bugüne kadar takındığımız sağduyulu tavır ve yaşadığımız sorunlarla ilgili yaptığımız uyarılar kurum yönetimi tarafından dikkate alınmamıştır. Türkiye Petrolleri yönetimini, bu tavrını değiştirmesi ve sorunların çözümü noktasında adım atması için son kez uyarıyoruz. İki yıl önce gündeme getirilen 'Bütünsel Dönüşüm Programı' ile Türkiye Petrolleri'nin parçalanması, istihdamın güvencesizleştirilmesi ve hizmet alanlarının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Geçen süre boyunca, bu yönde uygulamalara gidilmiş ve ne yazık ki tespitlerimiz doğru çıkmıştır." dedi.
"TÜRKİYE PETROLLERİ, KAMU YARARI DOĞRULTUSUNDA FAALİYET GÖSTEREN BİR KAMU KURULUŞU OLMAKTAN ÇIKARILMAKTA"
Türkiye Petrolleri'nin, kamu yararı doğrultusunda faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu olmaktan çıkarıldığını, verimliliğe odaklı, istihdamı esnek ve güvencesizleştirilmiş bir şirket haline getirilmek istendiğini ifade eden Kaygusuz, şunları kaydetti: "Bu süreçte hizmet alımları artmakta, taşeronlaşma yaygınlaşmaktadır. Güvenceli ve kadrolu kamu istihdam politikalarına son verilmekte, özel şirketlerin insan kaynakları uygulamaları benimsenmektedir.Türkiye Petrolleri, özelleştirilmeden özel şirket gibi yönetilmeye başlanmıştır. Kurum yönetimi bu anlayışı derhal terk etmeli, istihdamda yaşanan sorunlar ve Petrol-iş üyelerinin yaşadığı sıkıntıların çözülmesi için sesimize kulak vermelidir.
Ancak son dönemde petrol fiyatlarının düşmesi bahane edilerek küçülmeye gidilmekte ve hizmet alımlarına hız verilmektedir. Sektörde yaşanan fiyat krizi, kurum yönetimi tarafından fırsata çevrilmekte ve 'Bütünsel Dönüşüm Programı' uygulamaları derinleştirilmektedir.
Krizin faturası işçiye çıkarılmak istenmektedir. Oysa Türkiye Petrolleri'nin kamusal niteliği, özel bir şirketten farklı davranmasını gerektirmektedir. Ülkede çıkan ve kamu yararı doğrultusunda petrol sektöründe faaliyetlerde süreklilik sağlanmalı ve üretim sürmelidir. Kamuda istihdamın güvenceli, kadrolu ve sürekli olması ilkesinden vazgeçilemez. Ayrıca kurum yöneticilerini, sendikaya daha önce verdiği sözleri tutmaya çağırıyoruz. Türkiye Petrolleri'nde asil ve yardımcı işlerin belirlenmesi konusunun sendikayla istişare halinde belirlenmesi konusunu tekrar hatırlatıyoruz." Basın açıklamasının ardından 2 saat iş bırakma eylemi gerçekleştiren işçiler daha sonra dağıldı.
CİHAN