Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Türkiye'nin, üretimin yeni şekli olan dördüncü sanayi devrimini ıskalama şansı yok. Küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolu, sanayimizi dijitalleştirmekten geçiyor." dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'dan oluşan bir heyet Almanya'ya Sanayi 4.0 inceleme gezisi düzenledi. Heyet, Stuttgart, Nürnberg ve Berlin kentlerinde Bosch, Siemens, Mercedes ile Wittenstein gibi bir sanayi devlerinde incelemelerde bulundu. Gezisi hakkında bilgi veren Yorgancılar, Türkiye'nin geleceği için Almanya'ya çok önemli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Yorgancılar, EBSO olarak geçtiğimiz yıl üyelerinde farkındalık oluşturmak amacıyla hazırladıkları Sanayi 4.0 kitabının kapağında yer alan 'uyum sağlayamayan kaybedecek' tespitlerinin doğruluğunu Almanya'nın Stuttgart, Nürnberg ve Berlin kentlerinde Bosch, Siemens, Mercedes ile Wittenstein gibi her bir sanayi devini gezerken daha iyi gördüklerini söyledi. Hükümetin üzerinde çalıştığı Sanayi 4.0 programının esasının üretimin akıllanması ve üretimde dijital teknolojiden daha fazla yararlanmak olduğunu aktaran Yorgancılar, "Hükümetimize Sanayi 4.0'a verdiği önem nedeniyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Gelişmiş elektrikli aletler, sürücüsüz otomobiller, dijital ürünler ve mobil cihazlar, Sanayi 4.0'ın gündelik hayatımıza kazandırdığı örneklerden sadece bazıları. Sanayi 4.0, yüksek teknolojinin, internetin üretime entegre olması." diye konuştu.
'VERİM, ÜRETİM VE KAZANÇ ARTIŞI'
Makinelerin ve robotların bu denli ön planda olduğu Sanayi 4.0'da nitelikli insan gücünün giderek daha büyük önem kazandığına dikkat çeken Yorgancılar, Türk işadamlarının yanı sıra Badenwürttemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Nils Schmidt, Şansölyelik Bakanı Peter Altmaier ve Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DİHK) Başkanı Eric Schweitzer ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde Almanya'nın Sanayi 4.0 deneyiminin detaylarını paylaştıklarını açıkladı. Yorgancılar, şöyle dedi:
"Sanayi 4.0 uygulamalarında zamanın etkin yönetimi, makineler arası iletişim, otomasyonun artan rolü, akıllı bakım-tedarik süreçleri ve dijitalleşme dikkat çekiciydi. Böylece insanlar iyileştirme süreçlerinde daha etkin olurken işletmeler ise az stok, verimli, hızlı üretim ekseni sayesinde ciro artışı, istihdam ve yatırım alanlarında önemli katkılar elde ediyor."
EĞİTİME YENİ BAKIŞ AÇISI
Dünya ekonomisi ve sanayisinin yeni bir devrimin eşiğine doğru hızla ilerlediğine dikkat çeken Yorgancılar, bu devrime dahil olabilmek için eğitimde yapısal dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi. "Artık seyreden değil, yapan olmalıyız." diyen Yorgancılar, ayrıca şunları aktardı:
"Dijitalleşme süreci hızla artacağı için yeni istihdam alanlarına dönük çalışmalar yapılmalı. Bunun da en önemli, en temel unsuru nitelikli eğitici, nitelikli eğitim. Artık eğitim sistemimiz süratle; tasarımı, yazılımı, girişimciliği, üretimi içerecek, işbaşında uygulama destekli olacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Bağımsız denetim ve Meslek Liseleri ile ilgili sertifikasyon sistematize edilmeli. Mekanik, mekatronik, elektronik, yazılım, otomotiv, makine ve kimya gibi Sanayi 4.0'ün öncelikli uygulanacağı hedef sektörleri bir an evvel belirlemeliyiz. Sanayi 4.0 ile artan üretkenlik karşısında, yenilikçi pazarlama stratejileri geliştirmeliyiz. Sanayi 4.0'e ne kadar erken adapte olursak, dünya ile o kadar kolay rekabet edebiliriz."
CİHAN