Türkiye'nin Twitter'dan sonra Facebook'ta da kullanıcı hesaplarının bilgilerine ulaşılması ve kapatılması konularındaki talep artışı dikkat çekti.
Son rapora göre, Türkiye 2014'ün son 6 ayında 165 kullanıcı bilgisini Facebook'tan talep etti. Türk mahkemeleri tarafından alınan kararlara istinaden toplam 3 bin 624 içeriğe erişimi kısıtlayan Facebook, Türkiye'den gelen isteklerin yüzde 70.91'ine cevap verdi.
Verilere göre, hükümetler 2014'ün son 6 ayında 35 bin 51 kullanıcının hesap bilgilerini Faceebook'tan talep etmiş, bu sayı 2014'ün ilk 6 ayında ise 34 bin 946 olarak açıklanmıştı.
Sosyal paylaşım sitesi, 9 bin 707 kullanıcı hesabını 'yerel yasaların ihlal' edildiği gerekçesi ile kapattı.
Hesap bilgilerine ulaşma talebi kategorisinde en önemli artış Türkiye ile Hindistan ülkerinde yaşandı. Raporda her iki ülkeden gelen taleplerin yükseldiğine dikkat çekildi. Facebook'tan en çok talepte bulunan ülke ise ABD hükümeti oldu. Amerikan hükümeti, Facebook'tan toplamda 14 bin 274 istekte bulundu. ABD'nin önceki 6 aylık peryoda göre kullanıcı hesabı talep etme sayısında düşüş yaşandı.
Facebook Küresel Politika Yönetimi sorumlusu Monika Bickert, hükümetlerden gelen talepleri incelemeye devam edeceklerini eksiklik gördükleri takdirde istekleri geri çevireceklerini kaydetti. Bickert, hükümetlerin halkı 'gözetleme' (takip etme) uygulamalarını haklar ve özgürlükleri dikkate alarak reform etmeleri konusunda zorlamaya devam edeceklerin belirtti.
CİHAN