İSTANBUL (CİHAN)- Yönetim ve teknoloji danışmanlığı firması Accenture, şirketlerin dijital yetkinliklerini karşılaştıran bir endeks geliştirdi. Proje, Accenture Dijitalleşme Endeksi ismiyle Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye Bilişim Vakfı ve Vodafone'un desteği ile Türkiye'de de hayata geçiriliyor. Değişen pazar dinamikleri ve rekabetçi piyasa koşullarında dijitalleşmenin şirketlerin başarılarında önemli bir etken olduğu gözleminden hareketle hazırlanacak olan çalışma, Türkiye'nin önde gelen 100 şirketinin dijitalleşme alanındaki durumunu değerlendirecek.
Raffles Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş, "Accenture olarak dünyada birçok ülkede biz bu endeksi ölçüyoruz. Amacımız; Türkiye'de de lider şirketlerin nerede olduğunu anlayaraktan hem onlara bir ışık tutabilmek hem de Türkiye'nin bir sonraki adımını birlikte planlayabilmek." dedi.
Dijitalleşme hareketine destek vermekten dolayı mutlu olduklarını ifade eden Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, "Dijitalleşme Türkiye için bir fırsat. Bugüne kadar kaçırdığımız fırsatları aslında şimdi yakalamak, ülke olarak ekonomimizi istediğimiz noktaya taşımak için büyük bir fırsat. Bu konuda da çok iyi yol alma aşamasındayız." diye konuştu.
Hazırlanacak endeksin Türkiye'nin önde gelen 100 şirketinin tomografisi niteliğinde olacağını söyleyen Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı da bugüne kadar sadece ciro veya kâr açısından değerlendirilen şirketlerin bu çalışma ile ilk defa dijitalleşme açısından değerlendirileceğini kaydetti.
Programa ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Köksalan ve Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker de katıldı.
Accenture Türkiye Dijitalleşme Endeks Araştırması'na 2013 yılında; 500 milyon TL ve üstü ciro büyüklüğü oluşturan şirketler, konsolide aktif büyüklüğü toplam değeri en az 30 milyar TL olan bireysel bankacılık hizmeti sunan kamu ve özel bankaları, toplam prim üretimi en az 500 milyon TL olan hayat dışı sigorta şirketleri, toplam prim üretimi en az 100 milyon TL olan hayat sigorta şirketleri ve pay piyasası işlem hacimleri en az 70 milyar TL olan yatırım kuruluşları katılabilecek.
Bu kriterler kapsamında yürütülecek çalışmada Accenture Dijitalleşme Endeksi metodolojisi uygulanacak ve sonuçlar Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye Bilişim Vakfı ve Vodafone iş birliği ile değerlendirilecek. Değerlendirme sonrasında oluşturulacak rapor sayesinde şirketler, sektörlerindeki dijitalleşme durumunu ve dijitalleşme yarışında kendi yerlerini görebilme imkanı bulacaklar. Rapor, dijitalleşmenin getirdiği fırsatlar, riskler ve daha rekabetçi olmak için yapılabilecekler konusunda da bilgiler sunacak. Şirketler, çalışma sonunda kendilerine özel tavsiyeler alabilecek; daha yalın, verimli ve çevik organizasyonlar haline gelerek çalışanlarının verimliliklerine katkı sağlayabilecek.
CİHAN