Türkiye kökenli Hıristiyanlardan Kadir Gecesi'nde kilisede iftar


Antakya Patrikhanesi'ne bağlı Köln St. Dimitrios Kilisesi Cemiyeti, Müslümanlar için iftar verdi. Hıristiyan inancına göre; 13 Temmuz'da göklerin açılıp Kutsal Ruh'un yere indiğine inanıldığını bildiren St. Dimitrios Kilise Cemiyeti Başkanı Musa Çiftçioğlu, bu gecenin Müslümanlar için de Kadir Gecesi olmasının hoş bir tesadüf olduğunu kaydederek, "İnşallah böyle kutsal günde insanların gönülleri açılır, dostluk ve kardeşlik içinde yaşarlar." dedi.

Türkiye kökenli Hıristiyanlar ve Müslümanlar, hem Müslümanlar, hem de Hıristiyanlara göre göklerin açıldığına inanılan 13 Temmuz'daki Kadir Gecesi'nde, St. Dimitrios Kilisesi'nin verdiği iftarda buluştu.

Köln'de bulunan ve Antakya Patrikhanesi Orta- Batı Avrupa Metropolitliği'ne bağlı olan St. Dimitrios Kilisesi dün akşam Müslümanlar için bir iftar yemeği düzenlendi. St. Dimitrios Kilise Cemiyeti Başkanı Musa Çiftçioğlu, "İslam'a göre Kadir Gecesi'nde de göklerin açılıp ilk Kur'an ayetleri indiğini bilmiyorduk, bunu da öğrendik. Böyle bir kutsal günde bir araya geldik. Böyle bir kutsal günde inşallah insanların ve kuruluşların gönülleri açılır, dostluk ve kardeşlik içinde beraberce yaşarlar." dedi.

İftar öncesi papazlar kendi inançlarına göre dualar etti. Daha sonra ise Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Ahmet Dilek, Fatiha Suresi'ni okuyarak dua etti. İftardan sonra Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise ortak değerlere vurgu yapan bir konuşma yaptı.

Günün önemine dikkat çeken Başkonsolos Engin, "Bugün gerçekten çok hoş bir tesadüf olarak Kadir Gecesi'ne denk geliyor. Biliyorsunuz kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim Ramazan ayında tam bu tarihte inmeye başladı. Bizler için çok değerli ve önemli bir gece, fakat sizler için de aynı gecenin olması geceye ayrı bir güzellik katıyor." dedi.

Türkiye kökenliler için Almanya'da Ramazan'ın çok daha farklı bir anlamı olduğunu belirten Engin, "Burada hem Alman toplumuyla, hem de bizim kendi içimizdeki gayrimüslim kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla bir araya gelme, sohbet etme, hoşbeş etme fırsatı doğuyor. Tüm bayramlar artık ortak bayramlarımız haline gelmiş. Noel'in, Ramazan ve Kurban Bayramı gibi ortak değerler, ortak bayramlar olarak kutlanıyor. Böyle kardeş sofralarında kutlamaları görmekten çok büyük memnuniyet ve mutluluk duyuyorum. Umarım bu bir gelenek haline gelir ve her Ramazan sizlerle bir araya geliriz." ifadelerini kullandı.

Dinler arasındaki benzerliklerin aslında farklılıklardan çok daha fazla olduğunu söyleyen Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Milletvekili Arif Ünal ise "Ama ne yazık ki hep farklılıkları, etnik kökenleri ön plana çıkaran bir politikayla bizleri büyüttüler. Oysa hem dinlerin hem kültürlerin birbirlerine benzer yanlarını ön plana çıkararak işte böyle dostluk, kardeşlik ve barış içinde yaşayabileceği bir ortam. Bu ülkede biz bu ortamı bulabiliyoruz. Dini inanç ve etnik kökeninden dolayı hiç kimsenin dışlanmadığı, barış ve huzurun olduğu bir dünya hepimize temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

İftar programına ayrıca Baş Piskopos Isaak Barakat, Kilise papazları Abdolmesih Sabunci, Hakimeh Anania, Rum Ortodoks Cemiyet Başkanı Gazel Mızıkoğlu, Dr. Suphi Kanatlı ile çeşitli dinlere mensup vatandaşlar katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye kökenli Hıristiyanlardan Kadir Gecesi'nde kilisede... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER