"Türkiye Irak'ta azalan etkisini yeniden kazanmak için Başika'ya asker gönderdi"

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ocak 19 2016
Merkezi Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Erbil şehrinde bulunan Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERİ) Başkanı Prof. Dr. Dilaver Alaattin, Türkiye'nin Irak'ta azalan etkisini yeniden kazanmak için Başika'ya asker gönderdiğini iddia etti.
Merkezi Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Erbil şehrinde bulunan Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERİ) Başkanı Prof. Dr. Dilaver Alaattin, Türkiye'nin Irak'ta azalan etkisini yeniden kazanmak için Başika'ya asker gönderdiğini iddia etti.

Alaattin, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi, Türkiye'de Kürt sorunu, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin referandum çalışmaları ve başkanlık seçimi, Kürt Yönetimi'nin İran ve Türkiye ile ilişkileri konusunda Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) açıklamada bulundu.

MERİ Başkanı, Türkiye'nin Başika'ya asker göndererek Irak'ta azalan etkisini yeniden kazanmak istediğini iddia etti. Bağdat'ın Türkiye'ye gösterdiği Başika tepkisinin İran'ın Türkiye'ye karşı duyduğu rahatsızlık ile doğrudan bağlantılı olduğunu dile getiren Alaattin, bu konunun uzun süre gündemde kalmaya devam edeceğinin altını çizdi.

IRAK, TEK BAŞINA TÜRKİYE'Yİ KARŞISINA ALAMAZ

Dilaver Alaattin, "Irak'ın tek başına Türkiye'ye karşı ağır bir tepki gösterecek güçte olmadığını düşünüyorum. İran'ın Irak'ta Türk askerini istemediği aşikardır. Irak şu anda sözlü olarak tepki göstermekle yetiniyor, Bağdat, gelecekte de İran ve Rusya'nın desteğini almadan Türkiye'yi karşısına alamaz. Şu anda İran ve Rusya Türkiye'nin Irak'taki varlığından çok da rahatsız değiller. Eğer Musul operasyonu gündeme gelirse, bu iki ülkenin o zaman tavırlarını net bir şekilde görebiliriz. Şu anda konuyu gündemde tutup unutulmamasını istiyorlar, yeri gelince Türkiye'ye karşı kullanma ihtimallerini de unutmamak gerekir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin daha önce bölgede barındırdığı askeri gücünü zaman zaman PKK'ya karşı devreye soktuğunu hatırlatan Dilaver Alaattin, Ankara'nın Başika'daki askerlerini gelecekte PKK'ya karşı kullanmasının ihtimaldışı olmadığını illeri sürdü. MERİ Başkanı," Türkiye Başika'daki askerlerini PKK'ya karşı kullanırsa ne Irak ne de Kürt Yönetimi engel olabilir. Türkiye bu konuda Irak'tan da Kürt Yönetimi'nden de izin alma ihtiyacını duymayacaktır. Şayet böyle bir durum gerçekleşirse, bundan Türkiye ve

Bu haberler de ilginizi çekebilir