Türkiye, Gazze'ye yardım konferansına bakan düzeyinde de katılmadı


Kahire'de geçen yıl düzenlenen Gazze'nin yeniden imarı konferansında 200 milyon dolar vadettiği halde bu yardımın şu ana kadar sadece binde 26'sını aktardığı ortaya çıkan Türkiye, Mısır'dan resmi davet gelmesine rağmen dışişleri bakanları düzeyindeki konferansa bakan da göndermedi.

Dünya Bankası'nın 21 Mayıs tarihli raporuna göre, Kahire'de çok sayıda ülke tarafından verilen destek sözünün sadece dörtte biri Gazze'ye ulaştırılırken, Türkiye, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerin, vadettiklerinin çok altında yardım gönderdiği ortaya çıktı. Türkiye, 200 milyon dolar yardım yapma sözü vermesine rağmen, sadece 520 bin dolar gönderdi.

Gazze'nin yeniden imarı için uluslararası yardım konferansı geçen yıl 12 Ekim'de Kahire'de, 30 dışişleri bakanı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın da katılımıyla yapılmıştı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konferansın katılımcıları arasındaydı.

TÜRKİYE, GENEL MÜDÜR DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLDİ

Today's Zaman gazetesinin edindiği bilgiye göre, Türkiye ile ilişkilerin sıkıntıda olması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Devlet Başkanı Muhammed el-Sisi'nin meşruiyetini 'darbeci' diyerek kabul etmemesine rağmen Mısır, resmi kanallardan Türk dışişleri bakanlığına, Kahire konferansına katılması için davet mektubu gönderdi. Mısır'ın Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla iletilen davet mektubuna karşılık Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu davete katılmadı. Konferansa bakan seviyesinde de kimse gönderilmedi.

Türkiye'yi Kahire'deki konferansta Çavuşoğlu'nun yerine Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika dairesi genel müdürü Can Dizdar temsil etti.

Çavuşoğlu'nun neden Gazze'ye yardım gibi önemli bir konudaki toplantıya katılmadığı sorusuna karşılık Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Çavuşoğlu'nun, o hafta Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde 2015-2016 dönemi geçici üyeliğini kazanması için lobi yapmak üzere New York'a gideceğini söylemişti. New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nde 16 Ekim'de yapılan oylamada Türkiye, geçici üyelik için gereken oyu toplayamayarak kaybetmişti.

O dönemde konuşan bakanlık yetkilisi, Çavuşoğlu'nun Kahire'deki toplantıya katılmamasının, Mısır'la Türkiye arasındaki ilişkilerin bozuk olmasından kaynaklandığı iddiasını da reddetmişti.

Kahire konferansına katılan Dizdar, Türkiye'nin Gazze'ye 2014-2017 yılları arasında toplam 200 milyon dolar yardım yapacağı vaadinde bulundu.

İsrail'in geçen yaz Gazze'ye düzenlediği ve yaklaşık 7 hafta süren saldırılarda 18 binden fazla ev ve hayati altyapı yıkılmıştı.

Türkiye, Mısır'ın eski genelkurmay başkanı Abdel Fettah el-Sisi'nin, ülkenin ilk kez seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmesinin ardından, el-Sisi'nin meşruiyetini tanımadığını açıklamıştı. Türkiye, İslamcı Müslüman Kardeşler'le bağlantılı Mursi'nin en büyük destekçileri arasında yer alıyor. Müslüman Kardeşler, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkeler tarafından terörist örgüt olarak değerlendiriliyor.

Çavuşoğlu'nun, geçen yıl Eylül ayında da Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri ile New York'taki BM toplantıları sırasında ikili bir görüşme için biraraya gelmesi planlanmıştı. Ancak Erdoğan'ın Sisi'yi ve onun meşruiyetini tanıyan uluslararası toplumu BM toplantılarındaki konuşmasında sert bir dille eleştirmesinin ardından Mısır tarafı, Çavuşoğlu-Şükri görüşmesini iptal etti. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye, Gazze'ye yardım konferansına bakan düzeyinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER